НОВИНИ

Продължава гласуването на Бюджет 2020 в Народното събрание

Депутатите продължават с гласуването на второ четене на Закона за държавното обществено осигуряване, след като вчера заседанието беше спряно след скандал. Вижте повече подробности в прякото включване на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:06, 04.12.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Споровете от снощи се пренесоха и в днешния парламентарен ден. Депутатите от левицата поискаха наказание за народния представител от ГЕРБ Спас Гърневски, заради отправена от негова страна обида за партията.

Спас Гърневски, депутат от ПГ на ГЕРБ: Позволих си реплики, които не трябваше да направя. Съжалявам за това. След всичко, което се случи и ви призовавам всички днес и утре и като достойни народни представители, хладнокръвно и спокойно да обсъдим и приемем бюджета на България. Още веднъж съжалявам. Надявам се, че няма да има повече поводи. Ако някой се е припознал, съжалявам и му се извинявам.
Георги Смиленски, депутат от ПГ на "БСП за България": Ние ясно заявихме нашата позиция, че г-н Гърневски трябва да бъде отстранен минимум от едно заседание. По правилник е до 3. Това е ваше право да прецените с колко ще го накажете. Само искам да напомня на всички народни представители и на всички граждани, които гледат, че г-н Гърневски това нещо не го прави за първи път. Той обиждаше от тази трибуна многократно, а вчера публично от залата пращайки ни в Сибир, наричайки ни крадци, а вчера наричайки ни "червени боклуци".
Цвета Караянчева, председател на НС: Хубавото е, че се разбрахме за едно. Оттук нататък, уважаеми колеги, от залата да отсъства езика на омразата, да не се използват обидни квалификации и за всяка обидна квалификация лично аз поемам ангажимента да наказвам народните представители с цялата строгост на правилника.
;

Заседанието продължи с обсъждане на Закона за ДОО. Депутатите приеха минималната пенсия да стане 250 лв от 1 юли догодина. Спор обаче предизвика размерът на майчинството.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Този бюджет действително трябва да прави баланс между всички интереси, между приходи и разходи и между интересите на абсолютно всички хора, които зависят от бюджета, който ще приемете днес.
Валери Жаблянов, депутат от ПГ на "БСП За България": Трудът и социалната политика трябва да са свързани по някакъв начин, за да има смисъл българските граждани да полагат труд и да се осигуряват. За да може в моментите, в които не могат да полагат труд, да живеят достойно.
;

Извънредна пресконференция пред журналисти даде лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който заяви, че се е срещнал с майки на деца с увреждания и подкрепа протестите им против това Валери Симеонов да бъде зам.-председател на парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители от БАБХ излязоха на протест с искане за по-високи заплати
Служители от БАБХ излязоха на протест с искане за по-високи заплати
270 пенсионни досиета са изчезнали от НОИ - Пловдив
270 пенсионни досиета са изчезнали от НОИ - Пловдив