COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Продължава хаосът в британския кабинет след постигнатото споразумение за Брекзит

Хаосът след постигнатото между Лондон и Брюксел споразумение за Брекзит продължава. Премиерът Тереза Мей изрази твърдото си убеждение, че е сделката е това, "за което са гласували хората" и допълни, че тя ще го доведе до край.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
08:05, 16.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:12 мин.
По света

В Лондон вече коментират политическия хаос по одобреното споразумение за Брекзит като най-силния политически трус след Суецката криза през 1956 година, когато страната е принудена от Съединените щати да изтегли войските си от Египет. Сега войната е политическа. Тереза Мей се натъкна на сериозна опозиция и в собствената си партия. След като представи в парламента споразумението по Брекзит, Мей остана непоколебима дори под заплахата да загуби поста си.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Да си водач не означава да взимаш лесните решения, а да взимаш правилните решения. Моята работа като министър-председател е да постигна най-добрата сделка за Великобритания и да предам за одобрение тази сделка в Камарата на представителите. Точно това смятам и да направя. Смятам, че обществото иска да постигнем тази сделка. Ще я предвижа ли напред? Да, ще го направя.
;

И днес британското правителство остава без министър по Брекзит, след като досегашният Доминик Рааб и още трима членове на кабинета подадоха оставки. Мей изрази съжаление , но заяви, че вярва в постигнатото споразумение и че то отговаря на британските интереси при напускането на Евросъюза.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Точно това ще постигнем със споразумението. Свободното движение на хора ще спре. Ще спрат и огромните годишни плащания към Брюксел. Ще имаме пълен контрол над законодателството си. Ще излезем от общата селскостопанска и риболовна политика. Това е Брекзит, който отговаря на приоритетите на британския народ.
;

Мей обяви, че сделката гарантира запазване на стотици хиляди работни места във Великобритания, както и продължение на сътрудничеството по линия на търговията и сигурността с Евросъюза. Тя призова британските депутати да поемат своята отговорност.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Те ще трябва да имат предвид вота на британския народ да напусне Европейския съюз и наш дълг е да се съобразим с този вот. Избирателите им ще им потърсят отговорност.

Въпреки сделката, неяснотата около Брекзит продължава. Сценариите към този момент са поне четири: Мей да спечели пълно одобрение на сделката, Мей да загуби премиерския си пост, Великобритания да напусне съюза без споразумение и дори свикване на нов референдум по Брекзит. Изходът от кризата би трябвало да стане ясен в близките дни.

Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Изпити по южнокорейски
Изпити по южнокорейски