НОВИНИ

България участва в учението на НАТО Rapid Trident 2019 в Украйна

България изпрати 40 военни в Украйна за най-мащабното учение на НАТО и САЩ за тази година там - Rapid Trident 2019. Военнослужещи от 61-а механизирана бригада - Карлово и медици тренират денонощно рамо до рамо в Международния център по мироопазване и сигурност в Лвов, на полско-украинската граница. С войниците ни терен се срещнаха Александър Марков и операторът Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
07:15, 20.09.2019
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Българските медици от Единния център за начална подготовка в Плевен обучават украинските военни как да оказват първа лекарска помощ на ранени на терен.

България участва в Rapid Trident 2019 с военни от 61-а механизирана бригада - Карлово, Четвърти артилерийски полк - Асеновград, 78-и батальон за осигуряване - София и офицери от Военната академия "Георги Раковски".

Майор Петко Делчев от медицинската служба на Българската армия е обучаващият тази рота.

майор Петко Делчев, Единен център за начална военна подготовка, Плевен: Това е специална програма за оказване помощ на бойното поле, тъй като принципите при медицинската помощ, когато си в такава среда, са различни в сравнение с мирна обстановка.

28 души взвод от 61-а Стрямска механизирана бригада са противостоящи сили срещу украинските.

майор Ленко Данов, 61-а Стрямска механизирана бригада - Карлово: Винаги българските военнослужещи на учения са се представяли отлично. Колегите са възхитени. Даже идват и казват: "Моля ви се, кажете на Вашите войници да се съпротивляват по-малко, че не можем да си изпълним задачите".

Майор Ленко Данов, който ръководи българските войници, и капитан Анатолий Иванов са в командния щаб на учението. Специална виртуална система "Джей Кетс" моделира тактическите действия на противника в реално време.

капитан Анатоли Иванов, 4-ти артилерийски полк - Асеновград: Това е симулация на реални бойни действия, където ресурсът, човешкият ресурс, като жертви, бива спестен.
;

Многонационалните сили трябва да се "сглобят" на театъра на бойните действия бързо.

майор Ленко Данов, 61-а Стрямска механизирана бригада - Карлово: Сценарият - страна, измислена съответно, е завзела определена територия от Украйна, там е установена демилитаризирана зона и тази страна, която се явява агресор, решава да продължи агресията. Съответно многонационални сили трябва да противодействат. Действат с мобилна отбрана, след което трябва да изпълнят контранастъпление за възстановяване на държавната граница с последващи действия за възстановяване на мира.
полк. Ферди Акалтин, Сухопътно командване на НАТО, Landcom: Към момента НАТО може да дислоцира 12-18 бригади където и да е по света, и то доста бързо.

Борбата с радиологически, химически и биолигични замърсители е също едно от нещата, които се тренират на това учение. България е една от страните, които ежегодно се включват в такъв тип учения.

Учението Rapid Trident 2019 отиграва въоръжено нападение над Украйна в условията на хибридна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече слънце ни очаква през почивните дни
Повече слънце ни очаква през почивните дни
Един убит и няколко ранени при стрелба във Вашингтон
Един убит и няколко ранени при стрелба във Вашингтон