НОВИНИ

Продължава офанзивата на сирийските проправителствени части край Дамаск

Сирийски активисти твърдят, че днес са били убити около 50 цивилни. При вчерашните бомбардировки загинаха около 100 души. От ООН призоваха за незабавно прекратяване на бомбардировките.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:59, 20.02.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Източна Гута - анклавът край Дамаск, който от 2013 е под контрола на сирийските бунтовници и оттогава е под обсада на проправителствените части. След период на затишие, на 5 февруари режимът в Дамаск започна нова офанзива в района.

Според базираната в Лондон Сирийската обсерватория за правата на човека, вчера за Източна Гута е бил най-кървавият ден от две години. От организацията твърдят, че при бомбардировките са загинали около 100 цивилни, а над 300 са били ранени.

Освен жилища, сирийската армия атакувала болници и магазини, с което били унищожени и голяма част от продоволствията за жителите на Източна Гута. От ООН заявиха, че хуманитарната обстановка там е "извън контрол". От сирийската армия отказват коментар. Те твърдят, че при операцията са били обстрелвани само военни обекти.

В Източна Гута живеят около 400 хиляди души - той е последният район край Дамаск под контрола на бунтовниците. Сирийската армия атакува по въздух и според военни експерти, се готви за сухопътна операция.

На фронта край Африн днес няма промяна в силите и позициите.

Турският външен министър заяви, че сирийските проправителствени части не са навлезли в района, както вчера обявиха. Режимът в Дамаск предупреди, че ще влезе в Африн, за да подпомогне кюрдската милиция в сраженията с турските части.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков пред БНТ: Публиката е нашият шести играч! (ВИДЕО)
Везенков пред БНТ: Публиката е нашият шести играч! (ВИДЕО)
Боряна Калейн: Медалите са една награда за труда, който сме положили (ВИДЕО)
Боряна Калейн: Медалите са една награда за труда, който сме положили (ВИДЕО)