Продължава посещението на президента Румен Радев в Ню Йорк по повод срещата на върха на ООН. Държавният глава разговаря с колегите си от Ирак и Модова.

Подробностите от специалните ни пратеници Ирина Цонева и Илия Иванов.

След двете срещи българският държавен глава отново заяви своята теза изразена в ООН преди две години, че страната ни трябва да има много по агресивна политика и да се завръща там, където е имала силни позици в близкото минало в страните от Близкия изток, Северна Африка, Централна Азия както и в държавите с формирани в исторически план български общности като Молдова и Украйна. Срещата на върха на ООН, по думите, му е отлично място за осъществяване на подобни контакти.

По отношение на Ирак, Румен Радев заяви, че тази страна има нужда от подкрепа.

Румен Радев, президент на България: Защото повторната дестабилизация на тази страна, където всичко в момента е много крехко, ще засегне и нашия регион по отношение на сигурност и по отношение на рязко уверяване на мигрантските и бежанските потоци.

Президентът на Ирак е с много добри спомени от доброто присъствие на България там ви миналото, посочи още Радев. Затова и нашата амбиция е това присъствие да започне да се възобновява, каза президентът.

Двамата президенти си размениха и покани за официални визити заедно с бизнес делегации и определиха образованието като важен приоритет за сътрудничество.

Румен Радев, президент на България: Ще разчитаме на повече иракски студенти в нашите университети, опит който търси Ирак у нас като преход към пазарна икономика и начин за привличане на повече инвестиции.

От президента на Молдова Румен Радев получи категорични уверения, че териториално административната реформа на Молдова няма да засегне района на Тараклия, където е концентрирана голяма маст от многохилядната българска общност.

Румен Радев, президент на България: Уверението беше, че ще направи всичко възможно университетът "Григорий Цамблак" да стане филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев".

По-късно днес българско време президентът Румен Радев и вицепремиерът Екатерина Захариева ще участват в официалното откриване на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът се срещна с българската общност в Ню Йорк

Президентът се срещна с българската общност в Ню Йорк

Президентът Румен Радев и вицепремиерът Екатерина Захариева се срещнаха снощи с българската общност в Ню Йорк. Държавният глава поиска от сънародницит...