НОВИНИ

Продължава посещението на Си Дзинпин във Франция

Китайският президент беше приветстван на Тримуфалната арка, а след това посрещнат от колегата - Еманюел Макрон, в Елисейския дворец.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:28, 25.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Китайският и френският президенти поставиха цветя на Триумфалната арка. След което Си Дзинпин беше посрещнат от Еманюел Макрон в Елисейския дворец.

Бяха подписани около 30 документа на стойност милиарди долари.

Близо половината са за мащабни проекти от сферата на на енергетиката, хранителната промишленост и пътната и градска инфарструктура. Другата част се отнася за двустранните отношения между Париж и Пекин. Президентите подчертаха доброто сътрудничество между страните си.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Смятам, че редовността и топлотата на двустранните ни отношения допринасят за обявяването на напредъка, постигнат до сега.

Вероятно Макрон се опитва да убеди Си Дзинпин в значението на европейските ценности и да ограничи икономическите апетити на Пекин, смятат експерти. Страната от години прави мащабни инвестиции на Стария континент, но Евросъюзът няма единна позиция за Китай и опасенията са, че китайската инвазия няма да е от полза за обединението.

;

Само преди дни Италия стана първата страна от Г-7, която се присъедини към инициативата "Един пояс, един път" на Пекин.

В Париж организации за защита на човешките проведоха протест срещу посещението на Си Дзинпин. Утре към двамата държавни глави ще се присъдинят канцлера на Германия - Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В деня на Благовещение папа Франциск посети Лорето
В деня на Благовещение папа Франциск посети Лорето
Акапелен концерт на хор „Васил Арнаудов“ по случай Благовещение
Акапелен концерт на хор „Васил Арнаудов“ по случай Благовещение