НОВИНИ

​Продължава разследването на кървавия атентат в Истанбул

Продължава разследването около вчерашния кървав атентат в Истанбул, който отне живота на 12 души. Това е четвъртото нападение над мегаполиса от началото на календарната година. Подозренията на турското правителство и на анализаторите за момента падат върху ПКК.

bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 08.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Вчера сутринта в Истанбул, недалеч от световноизвестната джамия Сулеймание, взрив отне живота на седем полицейски служители и на четирима граждани. Ранени бяха други 36. Паркиран край полицейско управление автомобил, пълен с експлозиви беше взривен, докато край него преминаваше автобус с отряд от специалните части.

Ужасът отекна в цяла Турция и по света за броени часове. Стотици хора се стекоха в болниците да даряват кръв. Днес десетки сгради и улици са украсени с националния флаг, а социалните мрежи са пълни със съболезнователни послания, в които се сипят проклятия срещу терора. Полицията вчера арестува четирима души, за които се смята, че са били посредници за наемането на колата бомба. Засега няма официална информация дали сред тях има чужденци.

Анализатори и медии разпознаха в атаката почерка на "Ястреби за свободата на Кюрдистан" - отцепило се от ПКК крило, което пое отговорност за две от предните нападения в страната. Позовавайки се на данни от разследването, за което са назначени седем прокурори и следователи, анализаторите посочват още, че извършителите е много вероятно да си сътрудничат с "Ислямска държава" за терористичните атаки на територията на Турция.

Медиите в южната ни съседка осъдиха остро нападението. В. "Поста" обръща внимание, че атентатът е извършен на годишнината от първите парламентарни избори миналата година, а за последната година при подобни атаки са загинали хиляда и двама души. Вестник "Заман" открито се възмущава от "мръсната война срещу човечеството въпреки свещения ден", имайки предвид започналия свещен месец Рамазан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЦ вече с променено име - Български демократичен център-Народен съюз
БДЦ вече с променено име - Български демократичен център-Народен съюз
Мерки срещу нодуларен дерматит в Благоевград
Мерки срещу нодуларен дерматит в Благоевград