НОВИНИ

Продължава разследването на причините за тежката катастрофа на АМ "Струма"

Девет следователи от Националната следствена служба разследват тежката верижна катастрофа на АМ "Струма" от тази сутрин. Един мъж загина, а 13 бяха ранени край Сандански. Три тежкотоварни камиона и два автобуса са част от 30-те автомобила, които се удариха в гъста мъгла. Загиналият мъж е излязъл от колата си, за да предупреди идващите автомобили да спрат, когато е блъснат от камион. Движението по магистралата в посока София остана затворено с часове. Репортаж на Ирина Николова.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
18:00, 05.02.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Тежкият пътен инцидент станал в района при село Дамяница, в лентата в посока София. Заради гъстата мъгла, два тежкотоварни автомобила спрели рязко. Удрят се един в друг и помитат още няколко коли.

Кристина Бънди - Гърция: Една кола беше спряла. Ние не можехме да видим на повече от 5 метра пред нас, всички се удряха в колите пред тях. И стана това, което виждате. …. Излязохме от колата и другите коли се нанизаха в нашата.
Анастасия - Гърция: Аз карах колата. Нищо не се виждаше на десет метра пред мен. Изведнъж, когато гледката се откри се опитах да спра, но не успях, защото видимостта беше намалена.

На магистралата настанало истинско меле от ударили се автомобили. В този момент мъж излязъл на пътното платно, може би с намерение да помогне и да спре движението. Заради намалената видимост, обаче товарен автомобил го убил на място.

Старши комисар Николай Хаджиев - директор на ОД МВР - Благоевград: Лице, което е напуснало автомобила си и се е отправило в посока назад, най-вероятно с желание да предупреждава следващите автомобили. И възниква второ ПТП.
;

Много от пътуващите били ранени. Те били закарани в болниците в Сандански, Петрич и Благоевград. По-тежко са пострадали трима души.

Д-р Иво Живков - "Югозападна болница" - Сандански - Всички са оставени под активно наблюдение, тъй като говорим за пациенти, при които има увреждане на поне две анатомични области. Повечето са както с черепно-мозъчни травми, така и с увреждане на гръден кош, и остават под активно наблюдение.

По нареждане на главния прокурор, екипи на Националната следствена служба започнаха разследване на тежкия пътен инцидент. По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, е изключително рано да се говори за причините за инцидента.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Отново подчертавам, данните, с които първоначално стартираме, е гъста мъгла. Но не можем да твърдим към този час, би било и доста несериозно да твърдим, че това е причина за настъпване на инцидента. Така, че продължаваме да събираме доказателства в търсене на истината.

От прокуратурата заявиха още, че за тежката катастрофа ще се търсят причини и сред водачите, които са я предизвикали, както и други обстоятелства. Предстои да бъдат изготвени и експертизи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена е с опасност за живота след пожар в Русе
Жена е с опасност за живота след пожар в Русе
Все още издирват змията, която избяга в търговски център в Пловдив
Все още издирват змията, която избяга в търговски център в Пловдив