НОВИНИ

Испано-българска цигарена мафия стои зад разбитите фабрики в Испания

В Испания продължава разследването на случая с трите фабрики за нелегално производство на цигари, в които работят българи. Подробности се очаква да бъдат обявени днес на пресконференцията на испанската полиция, в която ще участва и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. С подробностите от Мадрид включваме Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:53, 11.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

20 българи и няколко испански граждани бяха арестувани преди дни при съвместна акция на полицейкските служби на България и Испания. Според разследващите става въпрос за организирана престъпна група, ръководена от българи. Някои от тях са известни на полицията.

Става въпрос за испано-българска мафия. Хората, които са задържани, вече са познати на правоохранителните органи, не само в България, но и в Холандия, Белгия и Германия, където те вече са задържани за този вид дейност. Т.е. я местят в различни страни в Европа.

Цигарите, които са произвеждани във фабриките, са предназначени за западния пазар - за Белгия, Великобритания и Франция.

В трите фабрики са намерени цигари на обща стойност около 7 млн. евро. За 9 дни са произвеждани толкова цигари, колкото е необходимо, за да се напълни един тир, който да тръгне към своята дестинация. Изчислява се, че цялата продукция, която се произвежда е на стойност около 70 млн. евро, над 2 млн. евро е оборудването. Поне още толкова е инвестицията в сгради.

Разследването е започнало още в края на миналата година по сигнал на български антимафиоти, които са започнали да проследяват движението на работници от България към тези фабрики.

Организацията за производство наистина била уникална. Фабриката около Толедо например така е била изолирана, че да не се чува нищо. Имало е включително и филтри, така че да не изнасят миризмата на тютюн. Работниците са живеели в комплекса и не са могли да напускат, за да не се усъмни някой за това, което правят.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама загинаха в катастрофа край Ахелой
Двама загинаха в катастрофа край Ахелой
Чакащи за прием в детска градина в Пловдив
Чакащи за прием в детска градина в Пловдив