Продължава разследването по случая със смъртта на 3-годишния Александър. БНТ научи, че последният преглед на момчето в кабинета на личния му лекар е бил през месец октомври. Направило го е джи пи-то, което е замествало личната лекарка. Тя не е била търсена от родителите в дните около фаталния 14 ноември.

Често притеснени от състоянието на детето им родителите решават да не търсят сами болница, а да се обърнат към бърза помощ. По данни на спешните медици: от началото на годината до момента помощ от тях са потърсили над 120 хиляди и 400 души. От тях 8 500 са били за деца, а 6 600 именно за вирусни съсътояния и инфекции. Ако погледнем само месец ноември, то картината е следната: от общо 7 700 повиквания на спешните телефони 503 са били за деца, а 410 за вирусни състояния и инфекции.

Само за последните три дни Националната референтна лаборатория е изследвала 17 болни деца с тежки прояви на белодробни инфекции. Резултатите: открити са 3 риновируса и 2 парагрипни вируса първа група.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести: Изследват се само материали на лежащо болни с тежки инфекции, защото всяка една от тези вирусни инфекции би могла да предизвика тежко засягане на белия дроб.

Вирусните инфекции на дихателната система и грипа дават усложнения сравнително рядко. Мълниеносно протичане на грип има само един на всеки 3 000 болни. А един на 10 000 с белодробен вирус може да получи възпаление на мозъка.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на Национален център по заразни и паразитни болести: Винаги предупреждавам: ако в рамките на часове се получи задух при възрастен или засиняване и чести дихателни движения при дете и малко дете - винаги болница и то винаги болница, която има възможност да подава допълнително кислород и да постави пациента на командно дишане.
Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Една стартирала мълниеносна пневмония - вирусна - хеморагична много трудно може да бъде спасена, независимо от това къде ще попадне.

Именно хеморагична пневмония е причината смъртта на 3-годишния Александър според аутосията. Няма лекарска грешка - това показва проверката на вътрешната комисия в Педиатрията.

СХР: Проф. Иван Литвиненко - СБАЛДП ,,проф. Иван Митев": Действано е съобразно промените в състоянието на детето...това не могат да разберат хората и казват ,,не можеше ли по-рано нещо да се направи,,. Не може да направите кръвопреливане преди да има кръвозагуба... То е дошло с данни за инфекция, започнато е антибиотично лечение, направени са нужните изследвания, но след 4 часа то се влошава, новите изследвания покават коренно различна картина, действало се е адакватно.

Лекарите в Педиатрията признават: в момента работят под напрежение.

А подписката в подкрепа на директора и на екипа, приел детето в Педиатрията до момента е обединила 150-сет души.

Личната лекарка не е преглеждала починалия Александър, защото е била в отпуска

Личната лекарка не е преглеждала починалия Александър, защото е била в отпуска

Прокуратурата е иззела цялата документация от трите болници по случая с починалото 3-годишно дете, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. И още - док...