НОВИНИ

Медведев и Борисов откриха българо-руски бизнес форум, посветен на туризма

Продължава визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. И днес в София се очакват засилени мерки за сигурност, а по време на преминаването на руската делегация поетапно ще бъдат затваряни улици и булеварди. В този час започна българско-руски бизнес форум за туризма. Вижте повече от прякото включване на Цветелина Катанска

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:04, 05.03.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Българо-руският бизнес форум е посветен на туризма. Именно туризмът е една от областите, в които е най-безпроблемно сътрудничеството между двете държави.


;

Припомняме, че през първия ден на посещението на Медведев у нас - с премиера Борисов дискутираха двете основни теми - изграждането на АЕЦ "Белене" и изграждането на българския участък от "Турски поток" и евентуалното участие на Русия в газовия хъб "Балкан".

Това, което България даде като заявка е, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена - защото, както каза Борисов - след близо 10-12 години АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян, тъй като поредното удължение на централата ще изтече тогава, и България ще има нужда от нова централа.

От енергийното министерство дори са изчислили, че изграждането на АЕЦ "Белене" би донесло на страната близо 7 млрд. лева приходи в периода 2020 - 2039 година.

Втората тема беше изграждането на българския участък от "Турски поток". Това, което Русия заяви вчера пред руски медии - изпълнителният директор на Газпром Алексей Милер каза, е че няма да участва в изграждането на газовия хъб "Балкан" и засега не се готвят доставки за него.

От българското Министерство на енергетиката коментираха за "По света и у нас", че знаят за това руско решение, но ще продължат по изграждането на проекта - на газопровод от Провадия до турската граница, който се очаква да бъде и част от бъдещия "Турски поток".

По отношения на туризма се очаква днес двете държави да договорят увеличаване на сътрудничеството. През миналата година близо 500 000 руски туристи са посетили България, като това е с 8% спрямо 2017 г.

Именно как да бъде увеличено това сътрудничество ще бъде дискутирано на днешния форум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бургас търсят деца от ромски произход, за да ги връщат в училище
В Бургас търсят деца от ромски произход, за да ги връщат в училище
Предотвратено е опожаряването на голяма част от Видин
Предотвратено е опожаряването на голяма част от Видин