НОВИНИ

Брекзит се отлага до 31 октомври

Лидерите на държавите от Европейския съюз заседаваха извънредно тази вечер в Брюксел по въпроса, с колко да отложат напускането на британците. Министър-председателят Тереза Май поиска удължаване до 30 юни, лидерите на повечето държави членки подкрепяха по-дългото отлагане – до края на годината, с една година или до края на 2020 г. Президентът на Франция Еманюел Макрон настояваше Брекзит да се случи възможно най-скоро. Накрая беше взето компромисно решение за удължаване на член 50 до 31 октомври.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова Александър Детев
22:59, 10.04.2019
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Брекзит ще бъде отложен за края на октомври с евентуално предоговаряне за по-ранно излизане през юни. Това решиха късно през нощта лидерите на страните членки на среща в Брюксел. Новината потвърди и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Първоначалните варианти бяха няколко: Това, което Тереза Мей искаше, е отсрочка до 30 юни. Това, което Брюксел предлагаше, е по-дълга и гъвкава отсрочка - до края на годината, до март следващата година или до края на 2020 година.

Всички лидери бяха единодушни, че Великобритания трябва да участва в европейските избори и че споразумението за напускане не трябва да бъде предоговорено.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Аз съм да се удължи срока. Но трябва да имаме всички тези гаранции, иначе може да стане голям хаос. Така че това ще дискутираме. След като явно не сме готови за Брекзит, и британците, и ние, най-добре да се даде най-дълъг срок - година, година и половина и през това време да се работи. Защото просто в петък ще настане шок и ужас, ако не се удължи.
Тереза Мей - министър-председател на Великобритания: Целта на тази среща е да се стигне до споразумение за отсрочка, която ще ни даде възможността да напуснем Европейския съюз със сделка.
Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит: Министър - председателят Тереза Мей поиска още едно удължаване на член 50. Но всяко удължаване трябва да е основателно и да служи на целта да бъде ратифицирано споразумението за напускане. То е единственият начин да осигурим организирано напускане, което е в интерес на всички.
;

По информация на BBC към полунощ единодушие за срока, с който да бъде удължен периода на напускане на Великобритания, нямаше. Лидерите на 17 държави подкрепяха дългото отлагане на Брекзит - с още година или до края на 2020 година, докато 4 други, в това число Франция и Австрия, настояваха Великобритания да напусне Европейския съюз възможно най-скоро. Накрая се постигна компромисно решение срокът за Брекзит да бъде удължен до 31 октомври с предоговаряне през юни.

Междувременно в социалните мрежи стана популярен клип, на който се вижда как въпреки напрегната ситуация, канцлерът на Германия Ангела Меркел и британският премиер Тереза Мей успяват да се разведрят и посмеят. Двете гледат видео на таблета на Меркел. Появи се информация, че Меркел показва на Мей сравнение между речите на канцлера и премиера в парламентите в респективно Германия и Великобритания днес, на които са облечени в еднакъв цвят.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държава и общини с незаконни харчове
Държава и общини с незаконни харчове
Почина майката на германския канцлер Ангела Меркел
Почина майката на германския канцлер Ангела Меркел