НОВИНИ

Продължават арестите в хода на издирването на атентатора от Истанбул

Турската полиция извърши нови арести в хода на издирването на атентатора, който на Нова година уби 39 души в нощен клуб в Истанбул. Задържани са хора от уйгурската общност в Истанбул. Има предположения, че атентаторът е уйгур, каза в телевизионно интервю турският вицепремиер, без да потвърждава това със сигурност.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:11, 05.01.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Турските служби следват версията, че атентаторът е уйгур. По сигнали, спецекипи на полицията са задържали неизвестен брой хора от уйгурската общност в Истанбул, заподозрени за подпомагане на нападателя. Уйгурите са мюсюлмани и говорят език от тюркското езиково семейство. Обитават автономен район в Западен Китай, но техни общности има в други азиатски страни, също и в Турция. Не е доказано със сигурност какъв е нападателят, каза турският вицепремиер Вейси Кайнак пред телевизия А Хабер.

Вейси Кайнак, вицепремиер на Турция: "Той вероятно е уйгур, но засега няма да коментирам неговата националност."

Властите са сигурни, че терористът е действал сам, но са установени негови връзки.

Вейси Кайнак, вицепремиер на Турция: "Силите за сигурност разглеждат всякакви възможности, включително това, дали някой в заведението му е помагал, дали нещата са планирани съвместно с друг."

Докато турската преса пише, че издирваният е в Истанбул, Кайнак допусна, че той може да е избягал в чужбина, но изказа увереност в работата на полицията.

Вейси Кайнак, вицепремиер на Турция: "Може да се каже, че кръгът се стеснява. Вярвам, че операциите из страната ще дадат резултат. На летищата има затегнати мерки за сигурност."

Още 39 души са арестувани, заради предполагаеми връзки с кървавото нападение в нощния клуб "Реина", отговорност за което пое "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учат бъдещите родители в Русе на всичко за раждането
Учат бъдещите родители в Русе на всичко за раждането
Влошаването на времето започна, най-силно вали сняг в София
Влошаването на времето започна, най-силно вали сняг в София