НОВИНИ

Продължават дебатите по приемането на Бюджета за държавно осигуряване

Парламентът удължи заседанието си до приемането на второ четене на законопроекта за Бюджета на държавното обществено осигуряване. Преди това депутатите гласуваха окончателно парите за здраве за догодина. Бюджетът е рекордно висок и с него се правят сериозни реформи в сферата на здравеопазването. БСП обяви, че ще даде бюджета на касата на Конституционния съд. Дебатите следи репортерът ни Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
23:08, 27.11.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

До късно вечерта продължиха споровете за Бюджета на държавното обществено осигуряване, след като гласуването започна с фалстарт. Повече от два часа бяха необходими на народните представители да уточнят детайлите по член първи от закона, включващ основната рамка - приходи и разходи.

В крайна сметка, председателят на НС беше принуден да поиска гласуване за прекратяване на дебатите. Преди това обаче, ДПС предложи пенсиите да се увеличат от 1 април, а не от 1 юли, както е заложено в бюджета. От БСП пък поискаха да се увеличи приходната част на бюджета, за да има повече разходи за социални плащания.

Хасан Адемов - ДПС: Ние преддлагаме пенсиите да скочат с 5,7% не от 1 юли, а от 1 април, защото коледните добавки бяха само за част от пенсионерите.

Драгомир Стойнев - БСП: Защо коледните добавки са толкова ниски, защо не преизчислявате пенсиите и не ги увеличавате от 1 януари? Защо само с 3000 лв. увеличавате максималния осигурителен доход?

Владимир Тошев - ГЕРБ: 2009 г. - минимална заплата 240 лв., 2018 г. - 510 лв., увеличение 212%.

Предложенията на опозицията бяха отхвърлени от управляващото мнозинство.

;

След почти 8-часови дебати и спорове, бюджетът на Здравната каса за 2019 г. беше окончателно приет от депутатите. Той ще осигури 490 млн. лв. повече в системата за здравеопазване, но традиционно през последните години, най-голям дял от тях са разпределени за болници и за лекарства.

Промените предвиждат още лимитите на болниците да останат, а Здравната каса вече да решава за лечението в чужбина - както на възрастните пациенти, така и на децата.

С новия бюджет се въвеждат нови медицински стандарти, несъществуващите до момента правила за добра медицинска практика и правила за изграждане на обща Национална електронна система.

Въвеждат се ясни принципи и правила за прелицензиране и регистрация на лечебните заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите прекъсват гласуването на бюджета на НОИ
Депутатите прекъсват гласуването на бюджета на НОИ
Успели българки отбелязаха Деня на жената предприемач
Успели българки отбелязаха Деня на жената предприемач