НОВИНИ

Продължават гласуванията по пакета "Мобилност" в транспортната комисия на ЕП

В комисията по транспорт на Европейския парламент в Брюксел в този час продължава гласуването на измененията от пакета "Мобилност". Българските евродепутати се опитват да спрат проекта и да отложат разглеждането му за следващия състав на европарламента след изборите през май. Евродепутатите гласуват повече от няколко часа и се очаква заседанието на комисията да продължи до 22 часа българско време. Повече по темата от кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:10, 02.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Евродепутати от транспортната комисия гласуват над 1200 поправки по пакета "Мобилност". Тази част от тях, която досега е гласувана, отива в пленарна зала. Утре започва редовната сесия на Европейския парламент в Брюксел, а в четвъртък ще бъде гласуването на пакета "Мобилност" в пленарна зала.

Сергей Станишев, евродепутат, лидер на Партията на европейските социалисти: "Практически всички поправки - 1600, които сме внесли, минават или поне 99 процента. Имат поне една трета от гласовете, така че да бъдат разгледани в пленарна зала. Имаше опити да се гласува блоково, но не беше прието. В крайна сметка като се върви по абсурден път, нека да стигнем до края. Всеки трябва да си поеме отговорността и да разбере и другата страна, че просто този насилствен подход, който не е компромисен, не става. Това не е европейско. Това разделя Европа и всички парламентарни сили. Няма една група, която да е на единнно мнение - всички са разделени по географски принцип".
;

Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти

"Свидетели сме на брутално нарушаване на правилата на тези лицемери тук, защото вкарват поправки в документи, които са отхвърлени от транспортна комисия. Това е правен абсурд и ги поставя в една безумна и безобразна ситуация, която щяхме да сме си спестили, ако нашите герои на Доньо Донев бяха дошли навреме на работа, но това не се случи. Сега виждаме тежко двуличие и двоен стандарт, защото се гласуват поправки, които не са минали през комисия и така проектът се забатачва още повече".

Дори да бъдат гласувани и приети всички поправки в четвъртък в пленарна зала, това не означава, че пакетът "Мобилност" е приет, защото предстоят триалозите между парламента, всички държави членки и Еврокомисията и едва тогава пакетът трябва да влезе на второ четене. Така че шансът пакет "Мобилност" да влезе в сила по време на мандата на този европарламента намаляват с всеки изминал ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въглищната мина край Дивотино спря дейност след сигнал на БСП
Въглищната мина край Дивотино спря дейност след сигнал на БСП
Локо Пловдив се класира за 1/2-финалите след дузпи във Велико Търново
Локо Пловдив се класира за 1/2-финалите след дузпи във Велико Търново