НОВИНИ

Продължават огледите и оценките на щетите след градушката в Свищовско

Продължават огледите и оценките на щетите на пораженията от снощи. Десетки къщи пострадаха в няколко села в община Свищов, където порои и градушки унищожиха напълно и земеделските посеви. Отново беше прекъсната железопътната линия между Свищов и Левски. За четири дни общината пострада сериозно за втори път.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
19:55, 21.05.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Стихията в село Морава е оставила под вода четири къщи. На един от пострадалите ,75-годишният Димитър, миналата седмица бурята разрушила покривите на къщата и гаража му, а вчера кошмарът отново се повторил.

Димитър: Всичко се срина, циглите половината ги няма, всичко падна в стаите. Тука има две дупки на тази къщи. Снощи наново пак град, наново бури, тука всичко хвърчи!
Живка Неделчева: Не съм виждала досега да вдига покриви. Имало е силен дъжд. Но то сега унищожи и реколтата. Тук съм седяла и съм плакала. От тази стая, в онази стая. Гледам и плача, плача. Кой да ми помогне като плача?

През целия ден в село Драгомирово се опитваха да почистят калта, която водата донесла до къщите.

Тодоринка Бердардова: Дъжд пороен, тука от баира се стича вода, като река тече. Заля цялото шосе, преля, кал и чудо. Това е години наред така става при такива проливни дъждове. Шахтата е задръстена, снимайте в какво положение е.

Пороят напълно е унищожил селскостопанската реколта. Голяма част от пътищата в Морава са отнесени от водата. През цялата нощ екипи са работили и по възстановяването на ЖП линията Свищов - Левски, която за втори път беше отнесена стихията.

Георги Георгиев - кмет на село Морава: Днес цял ден с техника от земеделските кооперации, успяхме да изчистим част от тинята и от строителните материали. Влаковете вече се движат, но е затлачено дерето, което минава през центъра на селото в посока Драгомирово. Нивите са затлачени и сигурно тази година няма да може да се обработва земята.

Днес в най - тежко пострадалите села отидоха министрите на земеделието и вътрешните работи. Съобщено беше, че веднага след отичането на водата ще бъде направена оценка на щетите и незабавно ще започне изплащането на компенсации.

Десислава Танева, министър на земеделието: Ще платим веднага след приключване на обследванията, ще приложим действащата държавна помощ за компенсиране на щети при напълно пропаднали площи.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Ще се изготви съответната документация, за да може да се разгледа на следващото заседание, което ще е средата на юни месец и да се прецени какви пари, за да се възстанови, с оглед на недопускане на места без достъп и инфраструктурата.

В Свищов министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че предстои изграждането на още два полигона за борба с градушките освен досегашните 9. Единият ще е в Хасковска област с 27 площадки, а другия е в подбалкана между Карлово и Казанлък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей предложи гласуване в парламента за втори референдум за Брекзит
Тереза Мей предложи гласуване в парламента за втори референдум за Брекзит
Сестри Стоеви няма да играят повече за България (видео)
Сестри Стоеви няма да играят повече за България (видео)