НОВИНИ

Дипломатически опити за разрешаване на кризата в Персийския залив

ФБР смята, че руски хакери стоят зад дипломатическата криза в Персийския залив. Според американското разузнаване фалшиви новини са причината за срива на отношенията между Катар и останалите държави. Американският президент Доналд Тръмп призова за единство сред страните от Персийския залив. Държавният глава проведе телефонен разговор с краля на Саудитска Арабия Салман. Руският президент Владимир Путин е разговарял с емира на Катар и е призовал за дипломатическо разрешаване на кризата.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
06:13, 07.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Киберпиратите проникнали в сървърите на агенцията и публикували на сайта й фалшиви изявления на емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани. Целта на Русия чрез тази кибератаката била предизвикване на разделение между САЩ и съюзниците им, според следователите от ФБР, които помагат на Катар да установи произхода на предполагаемото пиратско нападение. Двамата лидери са говорили по инициативата на Рияд, след като Саудитска Арабия прекъсна отношения и наложи блокада на малкия си съсед Катар, обвинявайки го, че спонсорира терористи.

По-рано Тръмп подкрепи усилията на арабските държави да изолират Катар, където е разположена най-голямата американска военновъздушна база в Близкия изток. В края на май Катар заяви, че хакери са установили контрол над страницата в интернет на държавна информационна агенция и са публикували на нея несъществуващи изказвания на катарския емир по адрес на Иран и Израел. Съседите от Залива реагираха гневно, блокирайки катарските медии, включително "Ал Джазира".

В същото време Саудитска Арабия представи 10 условия на Катар, които емирството трябва да изпълни в следващите 24 часа, за да нормализира отношенията си с Рияд. Сред условията, представени пред Доха са прекъсването на дипломатическите отношения с Иран, изгонването от територията на страната на всички членове на групировките „Мюсюлмански братя" и "Хамас", а също така замразяването на сметките им в катарските банки. Освен това Саудитска Арабия настоява за незабавно изменяне на редакционната политика на катарския информационен телевизионен канал „Ал Джазира" и за смяна на ръководството му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издигат знамето на Черна гора за първи път пред централата на НАТО
Издигат знамето на Черна гора за първи път пред централата на НАТО
Тереза Мей е готова да жертва човешки права в борбата срещу екстремизма
Тереза Мей е готова да жертва човешки права в борбата срещу екстремизма