НОВИНИ

Продължават празниците на Стария град в Пловдив

В Пловдив продължават празниците на Стария град, които се провеждат под мотото „По трихълмието на времето". По време на инициативата старинният град предлага на посетителите изложби, работилници, конференции, танци и ретро автомобили. Най-атрактивен и тази година е Панаирът на занаятите. Повече за него вижте в прякото включване на Антоанета Чакандракова.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
09:10, 23.09.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Дърворезба, тъкачество и бижутерство са част от десетките занаяти, които могат да се видят тази година на панаира. Голям интерес, особено сред чужденците предизвикаха ръчно изработените сувенири от дърво. Автор е Цанка Стоянова от Габрово, която украсява фигури с шевици, а върху други рисува народни носии от различните области на България.

Цанка Стоянова: Идеята ми е да предавам по някакъв начин българскитe традиции и обичаи като ги въплъщавам в сувенирите.

Четирима майстори - преподаватели от Казахстанската национална художествена академия показват тъкани изделия и бижута от сребро. Представени са и произведения на известния казахстански художник Серик Рисбек.

Голимира Бакирова: Той е участвал в различни международни изложби. Печелил е тези конкурси. Получил е награда от ЮНЕСКО като знак на качество на ЮНЕСКО.
Гурбашин Казбалинова - бижутер: Работим със сребро. Ръчна изработка. Използваме полускъпоценни и скъпоценни камъни. Това са традиционни наши казахстански украшения. Смесваме съвременни технологии и трансавангард.

Освен на бижута, дамите се радват и на шапки.

Ирина Сардарева - майстор на шапки: За една секунда ставате друг човек. Изигравате още една роля. Признаваме или не - жената е актриса. Така че една шапка - една роля.

Десет майстори от цялата страна показват уменията си в рамките на пленер „Кукли", който е с благотворителна цел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийски лидер предлага да се конфискуват смартфоните на нелегалните мигранти
Белгийски лидер предлага да се конфискуват смартфоните на нелегалните мигранти
Астрономическата есен настъпи: Какво време ще ни донесе?
Астрономическата есен настъпи: Какво време ще ни донесе?