НОВИНИ

Все още е блокирано движението на "Орлов мост" от протеста срещу Гешев

Все още продължават двата протеста за и против номинацията на Иван Гешев за поста главен прокурор. "Орлов мост" остава блокиран вече над 4 часа. Там се намират демонстрантите, организирани от сдружение ,,Боец''. Вижте подробности от прякото включване на Виктория Бояджиева с последна информация.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
16:15, 24.10.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Тук се допуска движение само на линейки. Още от сутринта протестът срещу Иван Гешев предизвика напрежение. Протестиращите бяха недоволни, защото нямаха достъп до сградата на Висшия съдебен съвет, където и в момента има привърженици на Гешев. Оказа се, че тези, които го подкрепят, първи подали заявление в Общината за протест пред ВСС. По информация на БНТ това станало на 27 септември. А противниците на Гешев заявили искане за протест там на 9 октомври. За да няма сблъсъци, предложили на противниците на Гешев Алтернативна локация - на ул. "Княз Борис I". Те обаче не бяха доволни, защото смятат, че правата им са нарушени.

Аз съм против избирането на Гешев за главен прокурор, това е позицията ми, искам да отида и да я изразя там, а не тук на 100 метра от мястото.

Колко време чакате?

Аз съм вече тук половин час, това ограничение е напълно неоснователно.
За този протест срещу Гешев. БНТ каква е позицията ви? Че той не е подходящ за главен прокурор.
Вчера когато бяхме на протест ни обясниха да дойдем тук отпред пред ВСС, за да кажем нашия глас. БНТ Допускат ли ви до сградата? Не, а момченца с качулчици ги допускат и казвам "защо пускат тези момчета" и те казват," защото са "За" Гешев".

Тук блокадата продължава от около 10:30 тази сутрин. За кратко имаше и напрежение между полиция и протестиращи. А от СДВР заявиха, че протестът тук е незаконен и може да се стигне до глоби.

Антон Златанов, заместник-директор на СДВР: Те извършват административно нарушение в момента, въпрос на преценка е последващото административно отношение, ако имате предвид. Могат да им бъдат съставени актове на последващ етап и да се издадат наказателни постановления, компетентен орган е Столична община.
Георги Хаджиев, директор на СДВР: Има как да бъдат установени, имаме видеонаблюдение на Орлов мост. Не е необходимо да предприемаме силови действия. Просто нашия призив е всички да си изявяват. Да бъдем диалогични и да така да стигнем до някакво решение.

Водят се преговори с протестиращите да освободят движението. Засега обаче няма изгледи за успех. Междувременно на място пристигна и един от кандидат-кметовете на София, който и сега е под една от шатрите зад мен. Няма плакати и не се раздават листовки, но могат да бъдат забелязани стикери с номера им в бюлетината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава и протестът в подкрепа на Иван Гешев пред ВСС
Продължава и протестът в подкрепа на Иван Гешев пред ВСС
Иван Гешев: Няма случай да съм атакувал независимостта на съда
Иван Гешев: Няма случай да съм атакувал независимостта на съда