НОВИНИ

Продължават протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

Продължават протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Тази нощ Орлов мост остана блокиран, на сутринта демонстрантите се преместиха пред президентството. Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов в обедните ни новини.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:05, 25.10.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Блокадата на Орлов мост падна около 6.30 тази сутрин. Хората прекараха цяла нощ на пътното платно. Очакваше се да има шествие от кръстовището до президентството, но това и така не се случи.

Протестиращите са категорично против избора на Иван Гешев до бъде новият главен прокурор. Той получи 20 гласа в негова подкрепа по време на заседанието на ВСС.

Част от хората, които се събраха пред президентството, поискаха президентът Радев да не подписва указ за назначаването му. Чуха се още искания за промени в прокуратурата и ВСС, както и за конституционни промени.

Част от демонстрантите се срещнаха с представители на президентската администрация.

Ето и част от техните искания:

Какво искате да кажете днес на президента?

Любомир: Искам да му кажа: Г-н президент, като гражданин ви моля да не приемете назначаването на г-н Гешев, защото той не е достоен за този пост.
Борис Здравков: Посланието към президента е ясно - да се съобрази с гражданското мнение и да постъпи в полза на гражданското общество.
Георги Георгиев, председател на Сдружение "Боец": Г-н президент, чуйте гражданите, имате историческия шанс да застанете на страната на гражданското общество и да не подпишете срамния указ за назначението на Гешев.

Демонстрантите заявиха, че се надяват следващата седмица да успеят да се срещнат с президента Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС изпрати на президента решението си за избор на нов главен прокурор
ВСС изпрати на президента решението си за избор на нов главен прокурор
​19-годишно момиче загина при катастрофа на пътя за Гърция
​19-годишно момиче загина при катастрофа на пътя за Гърция