НОВИНИ

Продължават проверките на съмнителния боклук на пристанище "Варна Запад"

На Пристанище „Варна Запад" продължава проверката на 25-те контейнера със съмнителен боклук. Те са изпратени от Италия до българска фирма, която според Търговския регистър има лиценз за внос на боклук. Пратката бе отворена, след като на 16 януари е подаден сигнал, че товарът не е потърсен от собственика си.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
18:07, 17.01.2020 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Контейнерите са потеглили от пристанището в Салерно и са пристигнали на „Варна Запад" на 9 октомври миналата година. Изпращач е италианската фирма „Дентиче Пантелоне" със седалище в Авелино, получател - софийската фирма „Блацион". След като те не са потърсили контейнерите, е образувано досъдебно производство и се стига до проверка на съдържанието. В тях е трябвало да има каучук и пластмаса, които са годни за рециклиране, но според източник на "По света и у нас", в тях е имало детски играчки, дрехи, битови уреди.

Контейнерите са имали разрешение за престой на пристанището до 90 дни. След като собственикът не реагирал на предупреждението, изпратено от митницата, от там подали сигнал в прокуратурата.

Владислава Панайотова, временно и.д. районен прокурор на Варна: На място е изпратен екип от прокурор от районна прокуратура във Варна - прокурор Невена Илиева, както и служители на ДАНС, ОД МВР Варна и РИОСВ.
;

Според Търговския регистър собственици на фирмата са македонските граждани Блаже Христовски и Горан Ангелов, италианците Ецио Боче и Винченцо Трассари и българската фирма „Юпитер секюрити". В единия от офисите на фирмата в София, според съседи, днес е имало скандал.

На другия посочен адрес, според съседите, изобщо няма такива фирми.

До момента няма задържани и разпитани хора. Поне засега няма данни фирмата да е засичана при други подобни сделки.

Ст. комисар Даниел Пашов, директор ОДМВР Варна: До този момент няма такава информация.

Експертиза ще установи точното съдържание на контейнерите и дали товарът е опасен.

След като приключат всички проверки, ще бъде взето решение какво ще стане с контейнерите. Един от вариантите е боклукът да бъде върнат на фирмата-изпращач в Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата по следите на вносния боклук, пристигнал на пристанище Варна
Прокуратурата по следите на вносния боклук, пристигнал на пристанище Варна
Отстранени са проблемите по водопровода в Шумен, утре пускат водата
Отстранени са проблемите по водопровода в Шумен, утре пускат водата