COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Продължават проверките по случая с натровените деца в Ямбол

Децата от ямболското село Хаджидимитрово приети в болницата със съмнение за хранително отравяне са в добро общо състояние. Цял ден продължиха проверките в училищния стол и на служителите в него за да се установи причината за състоянието на децата. Проверки са направени и на близкото до училището заведение за хранене.

от Румяна Стефанова
16:03, 19.11.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Пострадалите 22 деца от Хаджидимитрово са на възраст между 7 и 12 години и учат в съседното село Дражево. Всеки ден заедно със връстниците си получават безплатно закуска и обяд. До сега не е имало проблем с консумираната храна. Родителите обаче са притеснени, въпреки, че състоянието на децата се подобрява.

Христо Георгиев, родител: Двете ми деца са вътре и питам я по пътя какво си яла, вика ми яла съм манджа, някаква каша с пиле са яли, някаква закуска и се натровиха.
Тома Георгиев, родител: Всичката работа излиза от училище от столовата. То друго няма. Доколкото разбрахме тези деца не ядат това ядене от столовата, дражевските. Те си купуват закуски от магазина там, магазин ли там, барче ли, това.

От болницата са категорични, че за децата се полагат всички необходими грижи за овладяване на ситуацията.

Д-р Панайот Диманов, изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“, Ямбол: Всички са в добро състояние за сега защото болестта е в динамика. Взети са изследвания най-вероятно ще се докаже каква е причината. Предполагам, че няма да има усложнения.

Още от снощи екипи от РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните правят изследвания и проверки на работещите в училищната столова и близкото заведение.

Д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ, Ямбол: Все още не можем да установим връзката наши колеги, двама лекари бяха в спешно и инфекциозно отделение, които снимаха епидемиологична анамнеза на децата, които бяха приемани.
Д-р Николай Георгиев, директор на ОДБХ, Ямбол: Пробата, която ще вземем от кухнята майка, съжалявам тази жена, която е в училището, не е съхранила пробата, която е задължена, за което ще бъде санкционирана.

И в учебното заведение нямат обяснение на внезапния бум на стомашно-чревните проблеми на децата от Хаджидимитрово. Днес голяма част от учениците не са влезли в клас.

Марина Николова, директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Дражево: Не мисля че е от храната, защото тази храна се доставя до всички училища в общината. В нито едно училище няма регистриран случай на дете, нямаме в училището нито лавка, нищо друго няма в училището. По принцип на барчето си купуват чипсове, вафли, солети, хамбургери.

Причината за състоянието на децата ще стане ясна най-рано в четвъртък, когато резултатите от изследванията бъдат готови.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Убийството в "Модерно предградие" било от ревност
Убийството в "Модерно предградие" било от ревност
Жители на три мелнишки села пътуват по 50 км, за да отидат на работа
Жители на три мелнишки села пътуват по 50 км, за да отидат на работа