НОВИНИ

Извозват заразени с фипронил яйца и птици към два екарисажа

Започна извозването на заразените с фипронил яйца и птици от фермата в село Поликраище към два екарисажа в страната. Най-вероятно заразата е тръгнала от препарати за третиране на тревни площи, това заяви за „По света и у нас " управителят на фермата доктор Ивайло Къдрев. По думите му веднага след като е открита наднормената концентрация на веществото в продукцията, е спряна употребата на този препарат. Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов заяви, че в момента се извършват проверки и за заразено птиче месо в цялата страна.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
18:30, 21.09.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

До момента близо 18 000 птици и над 1 милион яйца заразени с фипронил от птицефермата в Полкраище са били унищожени. Извозването към екарисажите продължава, до пълното ликвидиране на заразените продукти, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. .

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: „Имайте предвид, че говорим за стада, които са действащи и те ежедневно снасят яйца, които са в момента са под възбрана и се унищожават. Разбира се, взимаме и допълнителни проби, докато се изчисти всичко в това, което ще бъде налично, говоря те ще унищожат част от стада или най-вече над 35 седмици кокошки!"

Министър Порожанов увери, че в търговската мрежа няма месо, съдържащо опасното вещество.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: „Това което се прави, правим проверки и на това, правим проверки включително и на бройлери, ще го оповестим като тези, но нямаме такива проби, бройлерите не са кокошки носачки, така че в момента не можем да говорим, но правим проверки, които са отрицателни!"

От ръководството на птицефермата в Поликраище са категорични, че от момента на забраната на заразената продукция нито едно яйце не е излязло от фермата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха от длъжност директора на къщата музей Иван Вазов в Сопот
Освободиха от длъжност директора на къщата музей "Иван Вазов" в Сопот
​Полицията във Варна издирва 32-годишен мъж
​Полицията във Варна издирва 32-годишен мъж