Четири сигнала за отглеждане на прасета, въпреки забраната във Варненска област, са били подадени на телефон 112. При проверката в частни домове са открити 50 нерегистрирани животни в селата Куманово и Каменар. От Областната дирекция по безопасност на храните във Варна напомнят, че срокът за доброволно унищожаване на свинете изтече в края на юли.

Варна

Всеки ден санитарни инспектори и представители на общините в областта проверявят за нерегистрирани животни. За стопаните, които не заклали доброволно прасетата си, вече има санкции.

Иван Иванов – Областна дирекция по безопасност на храните - гр. Варна: Принудително убиване на животните. Санкцията за физически лица е от 300 до 500 лева, а за юридически лица е от 1000 до 3000 лева.

Във Варненска област близо 98% от собствениците на прасета тип "заден двор" вече са умъртвили животните си. След 1 септември те ще получат по 300 лв за дезинфекция на обектите.

От Дирекция по безопасност на храните заявиха, че вече няма напрежение сред стопаните в областта.

Иван Иванов – Областна дирекция по безопасност на храните - гр. Варна: Хората разбраха сложността на самия проблем и постъпиха, според мен разумно, като си заклаха животните и си ги прибраха.

В Община Долни Чифлик, където имаше протести, всички стопани вече са унищожили прасетата си.

След 1 септември започват да изплащат обезщетенията за чумата по свинете

След 1 септември започват да изплащат обезщетенията за чумата по свинете

След 1 септември започва изплащането на еднократната помощ за стопаните, които умъртвиха доброволно домашните си прасета заради африканската чума. Сре...