COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Продължават проверките за нерегламентирано отглеждане на прасета във Варненско

Четири сигнала за отглеждане на прасета, въпреки забраната във Варненска област, са били подадени на телефон 112. При проверката в частни домове са открити 50 нерегистрирани животни в селата Куманово и Каменар. От Областната дирекция по безопасност на храните във Варна напомнят, че срокът за доброволно унищожаване на свинете изтече в края на юли.

от Петя Иванова
17:00, 22.08.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Всеки ден санитарни инспектори и представители на общините в областта проверявят за нерегистрирани животни. За стопаните, които не заклали доброволно прасетата си, вече има санкции.

Иван Иванов – Областна дирекция по безопасност на храните - гр. Варна: Принудително убиване на животните. Санкцията за физически лица е от 300 до 500 лева, а за юридически лица е от 1000 до 3000 лева.

Във Варненска област близо 98% от собствениците на прасета тип "заден двор" вече са умъртвили животните си. След 1 септември те ще получат по 300 лв за дезинфекция на обектите.

От Дирекция по безопасност на храните заявиха, че вече няма напрежение сред стопаните в областта.

Иван Иванов – Областна дирекция по безопасност на храните - гр. Варна: Хората разбраха сложността на самия проблем и постъпиха, според мен разумно, като си заклаха животните и си ги прибраха.

В Община Долни Чифлик, където имаше протести, всички стопани вече са унищожили прасетата си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Земетресение от 6,2 по Рихтер в Индонезия
Земетресение от 6,2 по Рихтер в Индонезия
ДРУГИТЕ новини: ТВ тайни на големия екран
ДРУГИТЕ новини: ТВ тайни на големия екран