НОВИНИ

Продължават събитията за откриването на Европейска столица на културата

Пловдив вече е европейската столица на културата. Хиляди души от страната и чужбина се събраха снощи в града под тепетата, за да видят на живо официалното откриване. В церемонията участваха 1500 артисти. Интересни събития, спектакли и премиери имаше и днес. За основните акценти от третия ден на откриващия уикенд на Пловдив 2019 разказва Владислав Севов.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
20:31, 13.01.2019
Чете се за: 01:31 мин.
Още

Неделният ден премина под мотото „Заедно за децата". Интересни, атрактивни и най-вече образователни бяха събитията в Центъра за съвременна история, в който гостува изложбата „Еврика" на Детският научен център „Музейко". Малките посетители разбраха как е изглеждал първият велосипед, кой е изобретил рентегена и има ли химикал, с който може да се пише в космоса. Уредниците от Регионалния природанаучен музей пък впечатлиха децата с прожекции в 3D планетариума и със специална инсталация на планетата Земя, под формата на триметров балон.

Денят мина и под знака на 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. Открита бе изложбата „Неосветени дворове" с фотографии от пътуването на писателя в Сибир през 1963 година. Представена бе книгата „Сибирски тетрадки" с лични бележки на автора по време на пътуването.

Единствената танго опера в света днес стъпи на българска сцена. Преди час в Дома на културата започна премиерата на Мария от Буенос Айрес". Спектакълът е дело на трупата на Държавна опера Пловдив. В главната роля влиза певицата Люси Дяковска, а режисурата е Веселка Кунчева. Вижте повече в следващи репортаж.

;

Поетичният текст на Хорасио Ферер и музиката на Пиацола раждат почти безсюжетно заглавие, но наситено с изключително абстрактни образи и внушения. Така сюрреалистичната история на Мария от Буенос Айрес въздейства на силно емоционално ниво.

Веселка Кунчева, режисьор: Мария от Буенос Айрес е изкуството, т.е. това нещо, което ние наистина опорочаваме, опошляваме, принуждаваме да проституира, гоним от нас и въпреки това то винаги се завръща.
Момчил Караиванов - солист: Това е историята на Христос, разказана през женската енергия и женската съдба.
Люси Дяковска: Мария от Буенос Айрес е история за любовта.
;

Днес български и немски инженери започнаха демонтирането на 30-метровата сцена-кула, която бе издигната за откриването на „Пловдив 2019". Специалистите ще трябва да демонтират скелето, оградите,платформата, огромните екрани и двата подиума на сцената, които тежат близо 200 тона.

Материалите бяха докарани с 25 камиона от Германия. По план демонтажът трябва да се случи до 17 януари, за да може да бъде възстановено движението по централния пловдивски булевард „Цар Борис Трети Обединител".

;

Метафорите се вплитат дори в декора, хореографията и жанровото определяне на заглавието.

Константин Добройков - диригент: Всъщност жанрът по партитура е танго оперита, няма такъв жанр. Това е единствено по рода си произведение, което според мен не е нито опера, нито , то е танго, то всичко е танго вътре .
Явор Кунчев - хореограф: Нямаме танго в двойки тук, а танго като стил почти не съществува в солов вариант. Така че имаме доста импровизации на тази тема.

Второто премиерно представление на „Мария от Буенос Айрес" е на 31 януари на сцената на Градския дом на културата в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Простихме се с доайена на българската телевизионна журналистика Величко Скорчев
Простихме се с доайена на българската телевизионна журналистика Величко Скорчев
С прожекции на нови български филми отбелязваме Деня на българското кино
С прожекции на нови български филми отбелязваме Деня на българското кино