НОВИНИ

Продължение за проблема със зазиданите прилепи

Продължаваме темата за проблема със зазиданите прилепи в Бургас. След санирането на блокове 67 и 71 в бургаския комплекс "Изгрев" от фондация "Дивите животни" са получили сигнал. От там предоставиха и видео, на което се вижда как под изолацията намират полумъртви прилепи, зазидани при строителната дейност. Според защитниците мерките, които са предприели за спасяването на прилепите след тяхната намеса не са ефективни. Вижте защо в следващия репортаж.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
08:45, 26.11.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

За да няма зазидани прилепи при санирането на блоковете, община Бургас и Регионалната екоинспекция са решили да монтират специални тръби, през които прилепите да могат да излязат на свобода. От Фондация "Дивите животни" обаче казват, че тези мерки са неприложими по това време на годината, защото животните вече не са активни.

Вяра Крушкова - рехабилитатор на прилепи към Фондация "Дивите животни": Те вече не летят. Има ги навсякъде, но не летят толкова, колкото летят през лятото, така че колонията в момента няма да излезе.Целта на този метод е да се оставят изходи, които да не могат да са вход, т.е. животното като излети вечерта, да не може да се прибере.

Затова специалните тръби трябва да бъдат поставени на точно определени места.

Вяра Крушкова - рехабилитатор на прилепи към Фондация "Дивите животни": Все едно да имате една стая, на която някой да каже сложете две врати и който ги слага тези врати да ги сложи, където и да било, не срещу коридорите. Друг е проблемът как се поставят.
;

От строителните бригади твърдят, че не са издадени никакви предварителни предписания от фондацията, че там живеят прилепи.

Веселин Неделчев - технически ръководител на строителна бригада: Еколозите първо не са си свършили работата както трябва, защото те знаят, че се санира в България. Нищо не им пречи да минат по общините и да питат кои блокове ще се санират, да разберат, да отидат и да си направят проучването, след което да го внесат в общината и да кажат - в този, този и този блок има такива видове животни, които трябва да бъдат защитени.
Вяра Крушкова - рехабилитатор на прилепи към Фондация "Дивите животни": Подадохме сигнала още докато не беше вдигнато скелето. Така че сме подали сигнала предварително. Ние сме минали, документирали сме, че там има прилепи, даже имаме снимани от къде излизат и влизат във въпросния вход.

Проблемът е сериозен и не е само в Бургас. Следващата седмица ще се търси ново решение. В България всички видове прилепи са полезни, защото се хранят с най-опасните вредители за хората. Затова намаляването на броя им е голям проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Художничка от Велико Търново прави бижута от цветя
Художничка от Велико Търново прави бижута от цветя
Как работят автоматите за билети в столичния транспорт?
Как работят автоматите за билети в столичния транспорт?