НОВИНИ

Проект предвижда ограничаване на достъпа на туристи до Седемте рилски езера

Да бъде ограничен достъпът на туристи до Седемте рилски езера предвижда проект на Национален парк "Рила", който ще бъде реализиран в следващите четири години. Целта е да бъде опазена природата. Проектът е на стойност близо 12 млн. лв.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
15:42, 19.02.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около двайсет маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

Кирил Андонов, директор на Национален парк "Рила": Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, тази тиня, тъй като съдържанието ѝ е високо на минерали ще го наслагваме, там където са ерозирали пътеките, и тези, които сме затворили.

От парк "Рила" предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

Кирил Андонов, директор на Национален парк "Рила": Ще показва локацията там, от където произлиза изстрела. Това ще позволи директно насочван на парковата охрана и реагиране точно на място.
;

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.

д-р Стефан Кирилов, Национален парк "Рила": Специализирано оборудване, радиоуправляема техника, ще бъдат обучени служители по тази дейност доставка на моторни превозни средства, с които много бързо да се достигне до пожара.

Увеличава се броят на съхнещите гори в планината, засегнати са сто годишни дървесни видове, затова също ще бъдат взети мерки срещу вредителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неизвестната снимка на Левски: По нея вероятно турските власти са го издирвали
Неизвестната снимка на Левски: По нея вероятно турските власти са го издирвали
Обсъждат допълнителни мерки за борба с африканската чума по свинете
Обсъждат допълнителни мерки за борба с африканската чума по свинете