НОВИНИ

Проект за намаляване на отсъствията на учениците

20% по-малко неизвинени отсъствия в две български училища - в Брезово и в Тетевен. Това са резултатите от включването им в програмата на Центъра за приобщаващо образование - Да върнем смисъла в училище". Сега те предлагат и безплатен онлайн наръчник, в който разкриват част от методите, които са приложили. Вижте някои от тях в следващия репортаж.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
08:34, 11.03.2018
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Всяко дете има мечти и независимо дали иска да стане пожарникар, лекар или спортист, се нуждае от мотивация. Когато уроците в училище са свързани с реални примери от ежедневието, децата продължават да ходят с желание на училище.

Капка Маринова - преподавател по технологии и предприемачество в СУ "Георги Бенковски", Тетевен: Сега, когато ги попитам защо не искате да решаваме задачи, ние решаваме постоянно. Трябва по някакъв начин да правим така че те да свързват предмета с живота.

Изследванията как да се стимулират децата да посещават училище, правят от Центъра за приобщаващо образование след своето проучване.

Димитър Лазаров - програмен директор на Център за приобщаващо образование: Математиката например в град Брезово има един завод за пух. Децата, които са избрали това направление им се налага да извършват редица математически задачи, да решават, докато се занимават с ежедневни за хората работещи там задачи.

Програмата е за деца от шести и седми клас.

Димитър Лазаров - програмен директор на Център за приобщаващо образование: Редица изследвания показват, че когато на тази възртаст се загуби мотивацията и интереса, това увеличава до огромна степен шанса от отпадане и фактическо отпадане на учениците по-късно.
;

С учениците работят професионалисти от региона, заедно с учител, който преподава предмет от съответната научна област. Работата на учителя е да свърже практическите занимания с учебния материал.

Маргарит Марков - Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", гр. Тетевен: Това е огънчето, което да им запалиш на тези деца интереса, да видят, че със знание, с учене, с ходенен на училище, писане на домашни по интересен начин, те ще успеят.
Тодорка Глушкова - преподавател в СУ "Христо Смирненски", гр. Брезово: Установихме, че през тази година, че след висчки дейности, които извършихме през миналата година с учениците от шести клас, през тази година конфликтите между тях намаляха значително, колективите станаха по-сплотени, децата са по-спокойни.

Близо 80% се е увеличил интереса на децата да ходят на училище след първата година. Това показват резултатите на Центъра за приобщаващо образование след първата година, в която работят по програмата. От следващата учебна година ще включат още пет училища. В момента процедурата за кандидатстване е отворена и всяко българско училище може да се включи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенският университет ще бъде домакин на Startup Europe Week
Русенският университет ще бъде домакин на Startup Europe Week
В Боливия разпънаха 200-километрово знаме в знак на изгубения излаз към океана
В Боливия разпънаха 200-километрово знаме в знак на изгубения излаз към океана