НОВИНИ

Проф. Анастас Герджиков: Сегашното поколение ще ни отведе далеч

Няколко дни преди началото на новата учебна година във висшите училища, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков заяви в студиото на „Панорама“, че сегашното поколение студенти има много по-голям шанс от предишните, заради което ще отведе обществото далеч. Ректорът на най-стария университет в България, който ще празнува своята 130-годишнина следващата година, изрази увереността си, че българското висше образование може да е конкурентноспособно в световен мащаб.

bnt avatar logo
от БНТ
21:35, 29.09.2017
Чете се за: 01:52 мин.
Още

Проф. Герджиков подчерта от сгрешения модел на висшето образование, според който финансирането на висшите учебни заведения става на база бройка студенти, а не на качество, което принуждава учебните заведения да откриват нови специалности и факултети, като се прави компромис с качеството.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Този модел доведе до това да приемаме хора с по-малко желание и трудолюбие, което понижи нивото на качеството на висшето ни образование. Последните три години тази тенденция започна да се променя. Във всички университети и в софийския качеството не може да не пада, защото приемаме 20-те най-добри и 80 процента от випуска.
;

Новата учебна година в СУ „Св. Климент Охридски“ ще започне на 2 октомври, като на церемонията в аулата на Ректората се очаква да присъства президентът Румен Радев.

;

Проф. Герджиков подчерта, че допълнителните възнаграждения в университета не са в допълнение на заплатата, а са част от нея според Кодекса на труда. Той допълни, че те се дават на база участие в научни проекти, извънредни часове и ръководство на магистърски програми и др. Той подчерта, че СУ „Св. Климент Охридски“ се опитва да пести пари, където е възможно, но и заяви, че университетът прави инвестиции в бъдещето.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Моята цел е през следващата година, когато празнуваме 130 години, е да докажем, че обществото ни има визия за бъдещето. Тя трябва да е визия с размах и да включва духовни цели. Университетът може да има основна роля в това.
;

Друга причина за спадането на качеството на висшето образование според проф. Герджиков е и нормативната уредба. Той обаче изрази надежда, че поне по въпроса с финансирането последните няколко години има огромно развитие.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: В СУ учат над хиляда чужди студенти и това е глобална конкуренция. Имаме шанс на глобания пазар, ае първите десет университета са с много високо качество. Въпросът не е в класации. Подготовката на българските студенти не е никак лоша и реализацията на студентите ни го показват.

Проф. Герджиков изрази доверието си към националната агенция за акредитация на висшето образование, към която има забележката, че дава на почти всички университети най-високата оценка, но изрази увереността си, че не може да има адекватно висше образование без национална агенция за акредитация.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: СУ се опитва да инвестира средства, но получаваме същите пари като останалите. Реформата на финансирането е единственият ни шанс да се върнем в правилния път - сега можем да повишим качеството и да мотивираме хората да работят в университета. Винаги съм казвал, че трябват повече пари за висше образование изобщо, но при справедлива система най-добрите университети ще получават повече и това става последно време.

Ректорът на Софийския университет заяви, че последните години няколко различни правителства извършват трудна реформа във висшето образование, която неминуемо ще доведе до това някои университети да пострадат, заради сгрешената система за финансиране, според която изкуствено са увеличавали бройката си студенти. Той подчерта, че проблемът не е в многото университети, а в многото предлагани специалности.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: През последните пет години при няколко правителства проведоха една трудна реформа, защото някои университети ще пострадат от нея. Те не са виновни за сгрешената система, а сега те трябва да се адаптират към правилната система. Някои от тях имат регионално значение.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лили Иванова: ​Цялата любов, която получавам на сцената, я връщам като бумеранг
Лили Иванова: ​Цялата любов, която получавам на сцената, я връщам като бумеранг
Родители се оплакаха от липса на безопасни детски площадки в район „Триадица“
Родители се оплакаха от липса на безопасни детски площадки в район „Триадица“