COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Проф. Асен Балтов: Раздържавяването на НЗОК ще засили конкуренцията

Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2 млрд. лв., да стигнат. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

от БНТ
08:01, 10.09.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Животът
Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов: Следващата стъпка е да искаме увеличаване на клиничните пътеки и повече пари здравеопазване в здравната система. Нещо, което министър Ананиев се опитва да прави вече една година чрез поставянето на публична дискусия на няколко модела.

Проф. Балтов каза още, че предстоят сериозни преговори между БЛС и НЗОК, при които да се помисли за увеличение на парите за здравеопазване.

Според него не може да се говори за увеличаване на размера на здравните вноски, тъй като в момента е голям броят на неосигурените - между 500 000 и 700 000 души.

Раздържавяването на НЗОК ще позволи да се засили конкуренцията, да има по-качествено здравеопазване. Нещо, което в момента малко липсва, тъй като се набляга на количествено здравеопазване, за да имаме по-голям фонд, с който да разполагаме, каза проф. Балтов.

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов": Не бих казал, че "Пирогов" има притеснения с тези нови играчи, защото болниците, които предлагат комплексна услуга, ще бъдат търсени и ще бъдат задължителен партньор на тези фондове. Проблем ще имат малките частни болници, които се опитват да надграждат в нещо, което липсва в големите болници.

Той каза, че няма да има закриване на болници, по-правилно е да има вливане на болници, за да се запази ресурсът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спряха събарянето на емблематична сграда в Бургас
Спряха събарянето на емблематична сграда в Бургас
Ниските лихви по кредити са довели до по-голям интерес
Ниските лихви по кредити са довели до по-голям интерес