НОВИНИ

Проф. Бойко Рангелов: Без безпокойство след земетресенията в Македония

Сеизмологът проф. Бойко Рангелов коментира в студиото на „Още от деня“, че няма никакви причини за безпокойство след поредицата земни трусове в югозападната ни съседка. Той потвърди информацията, че става дума за активност на вулкан, но успокои, че той е изгаснал преди десетки хиляди години и че под него няма магмена камера.

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 06.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Проф. Бойко Рангелов припомни, че вулканът в България Кожух е подобен - отдавна изгаснал, но проявяващ поствулканична активност.

проф. Бойко Рангелов: Районът около Свищов-Сухиндол е необичайно природно явление, което е резултат от древни изригвания на магма, която извира от дълбочина от 70 км.

Той предвиди, че земната активност в Македония може да продължи около година, колкото е продължила активността на Пернишкия разлом в България след земетресението от май 2012-та година.

Проф. Рангелов отбеляза, че науката не е способна на прогнозиране във времето кога ще има земен трус, но отбеляза, че има напредък в системите за ранно предупреждение, които се развиват и разполагат в Япония и САЩ. Той напомни, че след изследвания на Пернишкия разлом е закупена подобна апаратура за предупреждение и в България, но тя стои на склад заради недостиг от 100 хил. лева, които трябва да се осигурят от Министерството на образованието и науката.

проф. Бойко Рангелов: Хитът в сеизмологичната наука са системите за ранно предупреждение. Те работят по време на труса и дават време на реакция да се изключат ядрени централи и нфраструктура. Такава апаратура има и по крайбрежието на Черно море, но не се издават предупреждения.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
130 години от рождението на скулптора Кирил Шиваров
130 години от рождението на скулптора Кирил Шиваров
Осветиха църква на 700 години, открита при разкопки край Златоград
Осветиха църква на 700 години, открита при разкопки край Златоград