НОВИНИ

Проф. Чуков: 800 000 бежанци може да тръгнат към Турция след ударите в Идлиб

Руската бойна авиация поднови въздушните удари по сирийската провинция Идлиб. Изтребители извършиха 30 нападения срещу 16 зони в западната част на провинцията вчера. Нападенията заплашват живота на 2 900 000 цивилни в Идлиб. Ситуацията в размирната зона и има ли опасност от нова бежанска вълна - темата в студиото на "Сутрешен блок" коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 05.09.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

"Около 3-4 месеца Сирия по-скоро отсъстваше от дневния ред на световните медии, получи се затишие и сега сякаш има потенциал отново да стане тема номер едно. В петък ще бъде свикан Съветът за сигурност на ООН по искане на САЩ, което може би поставя сирийската тема на един нов пиедестал", коментира проф. Чуков.

По думите му, най-неприятното от новите удари в Идлиб е, че има реална опасност за сигурността на цивилните и това трябва да бъде предотвратено, защото в противен случай ще има хуманитарна катастрофа и вълна от около 800 000 нови бежанци.

Турция е пред много сериозно изпитание, защото тези 800 000 човека най-вероятно ще се опитат да влязат на нейна територия, допълни проф. Чуков.

Провинция Идлиб е в ръцете на терористична организация - фронтът "Нусра". Очевидно, че сега е дошъл ред на техния бастион, където се намира най-големият КПП между Турция и Сирия, допълни арабистът.

Русия е тази, която натиска, бомбардирайки форнта "Нусра" буквално всеки ден. Позицията на САЩ беше заявена от президента Тръмп, както и от други американски представители, които подчертаха, че трябва да бъде избегната нова дипломатическа криза, каза в заключение проф. Чуков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настъпва захлаждане - днес ще има валежи, температурите ще се понижават
Настъпва захлаждане - днес ще има валежи, температурите ще се понижават
Проф. Кантарджиев: Има два потвърдени случая на западнонилска треска в България
Проф. Кантарджиев: Има два потвърдени случая на западнонилска треска в България