Проф. Чуков: Нападателят от Нова Зеландия няма връзка с България

50 души загубиха живота си през изминалия черен петък в Нова Зеландия. Как се промени подходът към терористичните атаки днес и има ли нещо ново около българската връзка в плана на Брентън Тарант - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше арабистът проф. Владимир Чуков.

от БНТ
преди 11 месеци
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Ако прочетем манифеста на Брентън Тарант внимателно, се вижда, че това е четиво, което трудно може да се нарече някакъв анализ. Според мен това е кодекс на расиста, който е пълен с противоречия, обясни проф. Чуков.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Неговият прототип е националсоциалистическата държава по времето на Хитлер, което счита, че се реализира в момента в Китай. Той е бил е на целия Балкански полуостров - България, Гърция, Турция, но забележете, че властите на никоя от тези държави не направиха пресконференция. Според мен тази у нас беше малко излишна. България въобще не фигурира в неговия манифест, няма една дума за нас. Критиката срещу Турция е обаче е унищожителна, включително, че трябва да напуснат своята европейска част.

Според проф. Чуков, надписите на български върху оръжието на терориста по-скоро са като отрицание на Турция и Османската империя, нямат връзка с нашата държава.

Силно се съмнявам, че е влязъл в контакти на местно ниво, коментира още арабистът.

Вижте целия анализ на проф. Чуков във видеото!

Топ 24
Най-четени