НОВИНИ

Проф. Чуков: Нападателят от Нова Зеландия няма връзка с България

50 души загубиха живота си през изминалия черен петък в Нова Зеландия. Как се промени подходът към терористичните атаки днес и има ли нещо ново около българската връзка в плана на Брентън Тарант - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше арабистът проф. Владимир Чуков.

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 18.03.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Ако прочетем манифеста на Брентън Тарант внимателно, се вижда, че това е четиво, което трудно може да се нарече някакъв анализ. Според мен това е кодекс на расиста, който е пълен с противоречия, обясни проф. Чуков.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Неговият прототип е националсоциалистическата държава по времето на Хитлер, което счита, че се реализира в момента в Китай. Той е бил е на целия Балкански полуостров - България, Гърция, Турция, но забележете, че властите на никоя от тези държави не направиха пресконференция. Според мен тази у нас беше малко излишна. България въобще не фигурира в неговия манифест, няма една дума за нас. Критиката срещу Турция е обаче е унищожителна, включително, че трябва да напуснат своята европейска част.

Според проф. Чуков, надписите на български върху оръжието на терориста по-скоро са като отрицание на Турция и Османската империя, нямат връзка с нашата държава.

Силно се съмнявам, че е влязъл в контакти на местно ниво, коментира още арабистът.

Вижте целия анализ на проф. Чуков във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След битката за листата: Има ли шанс Елена Йончева да донесе победа за БСП
След битката за листата: Има ли шанс Елена Йончева да донесе победа за БСП
Съдът решава дали да екстрадира Гал Барак, обвинен в кибер измами
Съдът решава дали да екстрадира Гал Барак, обвинен в кибер измами