НОВИНИ

Проф. Чуков: Спорът за корабите с Либия трябва да се реши в съда

Частно-правен спор - така министърът на транспорта Росен Желязков определи пред БНТ казуса с либийския танкер "Бадр". По думите му, заради либийската реакция този спор придобива международен оттенък. Свалянето на знамето и предаването на кораба в български ръце предизвика остра реакция. Докъде може да доведе конфликта - коментар в студиото на Сутрешния блок направи арабистът проф. Владимир Чуков.

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 09.01.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Проф. Владимир Чукова, арабист: Това е позиция на либийската морска фирма, която е държавна и според мен имаше много нервни реакции. Аз се запознах със съобщението на сайта, в което имаше много тежки думи от типа на пиратство, мафия - някакси не приляга на една държавна фирма. Спорът би трябвало да се реши в съда, защото става въпрос за претенции между две фирми. При всички случаи, вокалът трябва да бъде намален, защото не приляга на две държави да имат такива отношения.

Според проф. Чуков, от тук насетне ще има спорове, а когато са замесени много пари, двете държави трябва да окажат съдействие за разрешаването им.

Проф. Владимир Чукова, арабист: Нашата държава трябва да направи така, че да бъде всичко прозрачно.

Либия не е от времето на Кадафи. Днес тя е много разпокъсана и се нуждае от политическо обединение, обясни проф. Чуков. Според него, либийците не могат да достигнат до политическа формула и в страната има две правителства.

Проф. Владимир Чукова, арабист: През тази призма ние трябва да преценим доколко това представлява заплаха за България. Трябва да се търсят тези инструменти, които подобават на страна член на ЕС.

И още - какви са акцентите в отношенията между САЩ и Турция по въпроса за кюрдите в Сирия, и каква е ситуацията с ИДИЛ, вижте целия разговор с проф. Владимир Чуков във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейска столица на културата: Общински отряди ще следят за реда в Пловдив
Европейска столица на културата: Общински отряди ще следят за реда в Пловдив
Идва ли грипна епидемия и как може да се предпазим от заразяване
Идва ли грипна епидемия и как може да се предпазим от заразяване