НОВИНИ

Проф. Гайдаров: Липсата на средства за лечение води до случаи като в Нови Искър

25-годишен мъж уби, по първоначална информация - с брадва, родителите си, брат си и баба си в Нови Искър. От МВР заявиха, че той е в много тежко психическо състояние. Какво може да накара един младеж да извърши такова жестоко престъпление и и как трябва да се промени системата, за да се избегнат бъдещи такива случаи - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира проф. Калин Гайдаров – криминален психолог и бивш директор на Института по психология на МВР.

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 19.02.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Този тип престъпление трябва да бъде гледано през призмата на специфичната личност, където е ясно, че има много психологически дефицити. До такова престъпление е довело както развитието на състоянието му, така и вътрешните проблеми в семейството, обясни проф. Гайдаров.

По думите му, при психично болните хора се наблюдава друг начин на виждане на света и на оценяване взаимоотношенията между хората.

Проф. Калин Гайдаров – криминален психолог: Решението да се предотвратят подобни случаи е в това тези хора да бъдат адекватно наблюдавани, адекватно лекувани, подкрепяни и обгрижвани най-вече от семейството си или друг вид структури за социална реабилитация. Тези хора не са достатъчно самостоятелни, те нямат ясна представа за собствените си проблеми.

Психиатрията в България е недобре финансирана, няма достатъчно програми и клинични пътеки, което обрича на мизерия този специфичен дял от медицината, допълни още проф. Гайдаров.

Проф. Калин Гайдаров – криминален психолог: Няма програми за социална интеграция и подкрепа на тези хора. Близките им обикновено са бедни хора, които няма откъде да намерят пари, за да ги лекуват и за съжаление, понякога се стига до такива тежки криминални инциденти.

Психологът коментира и какви са възможностите за наказание на задържания за жестокото убийство.

Проф. Калин Гайдаров – криминален психолог: Той е извършил криминално деяние - при всички положения трябва психологическа експертиза и ако тя установи, че е бил невменяем към момента, наказателната отговорност ще отпадне, но ще бъде предприета принуда по лечението му и би трябвало да бъде въдворен в психиатрична болница. Ако няма основание да отпадне наказателната отговорност, той би трябвало да я понесе. Не може обаче да се правят предположения без да са ясни резултатите от психологическата експертиза.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политологът Стойчо Стойчев: ДПС успя да вкара ГЕРБ в много умел пиар капан
Политологът Стойчо Стойчев: ДПС успя да вкара ГЕРБ в много умел пиар капан
Председателят на БЛС: Има чувство за безнаказаност при насилието над лекари
Председателят на БЛС: Има чувство за безнаказаност при насилието над лекари