НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Грипът ще се забави, сега е моментът за ваксиниране

2017 г. при взрив на морбили, можахме да го ликвидираме. Тази година неваксинирани чужденци внасят морбили в България, но до епидемия не се стигна, именно защото се извършва ваксиниране. Така в сутрешния блок на БНТ1 Директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев оправда нуждата от ваксиниране.

bnt avatar logo
от БНТ
07:56, 25.10.2018
Чете се за: 00:29 мин.
Още
проф. Тодор Кантарджиев: Ваксините, категорично, тези, които са на пазара, не са опасни. Може да са опасни много ваксини, едно време всеки си правеше някаква ваксина. Но след като е приета от нормативните изисквания на САЩ, на ЕС, то ваксината не е опасна.

По думите на проф. Кантарджиев, в момента отново се говорят глупости за ваксините заради противогрипната, която всеки може да реши дали да си сложи или не.

За 41-ата седмица само 67 има доказани случаи на циркулиращ грип - в Норвегия, Швеция и Великобритания. Обстановката е спокойна, Националният център не е доказал циркулация на грипни вируси в страната, каза Кантарджиев.

Според него грипната епидемия тази година ще се забави, пикът традиционно ще е през януари и началото на февруари.

проф. Тодор Кантарджиев: Сега е моментът да се ваксинираме, защото образованият човек знае, че 21 дена след поставянето на ваксината, организмът му е готов със защитата срещу инфекцията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още две подозрителни пратки бяха открити в Лос Анджелис
Още две подозрителни пратки бяха открити в Лос Анджелис
Премиерът на Ирак официално встъпи в длъжност
Премиерът на Ирак официално встъпи в длъжност