COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Проф. Маркова: Няма изградена система за труда на лекаря и труда на сестрата

Медицинските сестри излязоха на безсрочен протест и разпънаха палатка пред парламента с искане за достойно заплащане и спешна реформа в сектора. Ще бъдат ли постигнати резултати - темата в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов коментира проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

от БНТ
08:42, 14.09.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи: От 15 години ние имаме закон и бих казала браво на тези момичета, но те откъдето отиват, ние от там се връщаме. Още през 2007 г. направихме десетхиляден протест, смениха министъра като резултат... Така че, чакаме години наред да се случи нещо. В дългите години на борба ние разбрахме, че първо трябва диалог и да се опитаме да постигнем нещо, макар и бавно, макар и трудно.

Според проф. Маркова заплащането на медицинските служители зависи от синдикатите, така че е въпрос на подкрепа на национално ниво.

Проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи: Няма изградена система колко струва труда на лекаря, колко струва труда на сестрата, така че цялата система е сбъркана. Трябва една коренна реформа в здравеопазването.

Трябва да се направи наистина така, че да има една висока стартова заплата за младите хора, които заминават, категорична е проф. Маркова.

Проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи: Този протест е политически проект. Корнелия Нинова и Мая Манолова първо говориха само за лекари, след това изведнъж се сетиха за нашето съсловие, че е най-многобройно.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пациентите под наблюдение за коронавирус в Пловдив са в стабилно състояние
Пациентите под наблюдение за коронавирус в Пловдив са в стабилно състояние
 Деница Сачева: Механизмът за обхват ще набляга на задържането на деца в училище
Деница Сачева: Механизмът за обхват ще набляга на задържането на деца в училище