НОВИНИ

Проф. Михайлов: БСП ще подкрепи ветото на президента относно парите за здраве

Десет общински болници са в изключително тежко финансово състояние и вероятно ще се наложи да бъдат преструктурирани. Дълговете, които са натрупали общинските болници надхвърлят 100 милиона лева, показват данните от здравното министерство. Междувременно на Бюджетна комисия беше отхвърлено ветото на президента, което се отнася до мораториума върху вноса на иновативни медикаменти. Предстои гласуване в пленарната зала.

bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 12.12.2017
Чете се за: 01:23 мин.
Още

Що се отнася до резултата от предстоящото гласуване, той не може да бъде предизвестен, смята проф. Михайлов. Дискусия обаче е била проведена в парламентарната зала и в кулоарите, и в бюджетната комисия. При вота БСП ще подкрепи ветото на президента, категоричен беше депутатът социалист, "тъй като в това има една сериозна човешка логика, а и професионална логика". Той обясни и значението на израза "нови молекули".

Проф. Георги Михайлов - член на Комисията по здравеопазване от ПГ на "БСП за България":
"Първо става ума за брой на лекарствени средства /не ги наричаме професионално жаргонно "молекули"/ и за броя на заболявания и за средства като цяло, които са незначителни на фона на разходите за медикаменти през тази предстояща финансова година. Те са около 1 милиард, а тука става дума, при различните изчисления, за 25 - 40 милиона лева, т. е. между 2.5 - 4% от бюджета за лекарствените средства за новата бюджетна 2018 г., което едва ли би променило по някакъв драматичен начин състоянието на бюджета."

На този фон, по думите на проф. Михайлов, съгласно излезлите сега данни на НЗОК за преразхода на медикаменти за 2017 година, той е около 40 милиона лева. С внимателен контрол върху тези лекарствени средства, биха могли да бъдат спрени възможностите за злоупотреби с "толкова скъпи и иновативни молекули", смята той.

Професорът подчерта, че във всички години на прехода "нито едно правителство не си е позволявало да спре достъпа на български граждани до иновативни медикаменти, които могат да повлияят тяхното състояние в определен етап от развитето на заболяването". Според него, тезата, че едно лекарство има аналог и могат да бъдат използвани други средства, не е издържана от професионална гледна точка.Проф. Георги Михайлов - член на Комисията по здравеопазване от ПГ на "БСП за България":

"... тъй като в хода на лечението, в хода на наблюдението на пациента ние стигаме понякога до ситуация, в която действително се надяваме на някаква определена конструкция на лечението... разбира се, това е биологично предположение, екипът не може да бъде сигурен, че пациентът ще бъде повлиян ефективно... но това е негово човешко право и в никакъв случай това право не може да бъде дискриминирано по един законов начин... това създава едно сериозно социално напрежение".

Проф. Георги Михайлов призна и се съгласи с твърдение на министър Ананиев, че през годините е направено много по отношение на достъпа до нови лекарства, "но медицината се развива с колосални темпове" и редица тежки заболявания вече могат в много от случаите да бъдат "моделирани от съвременната медицина". Затова гражданите не трябва да бъдат лишавани от такива възможности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама ученици от Ямбол нападнаха таксиметров шофьор
Двама ученици от Ямбол нападнаха таксиметров шофьор
От БСП искат криминализиране на износа на големи количества лекарства
От БСП искат криминализиране на износа на големи количества лекарства