В празничния ден, когато честваме Независимостта на България, гост в "Денят започва" с Георги Любенов" беше историкът проф. Андрей Пантев. Той коментира значението на романтичната представа за събитието през историческата призма, силата на българския дух, правото да не се влияеш от чужди държави, както и смисъла на независимостта днес.

За да може да се влияе върху политиката на новоосвободените малки държави, на тях им се дава свобода "на час по лъжичка", обясни проф. Пантев.

Проф. Андрей Пантев, историк: Ние проявихме една равновесна мъдрост - зад нас стоеше нашето правителство и хиляди щика. Това е смисълът - когато си вътрешно значим, сплотен.

Нашият триумф, нашите върхове от 1912 г. не биха били възможни без Независимостта, категоричен е историкът.

Проф. Андрей Пантев, историк: Понятието независимост днес се е променило, но тогава то е било преди всичко отхвърляне.

Конституционно има независими държави, но практически не, смята историкът. Независимостта не е гаранция за мъдрост, тя е условие за нея, допълва проф. Пантев.

И още - за историческата следа, която ще остави Брекзит, за русофилите и русофобите, и за просташките внушения, вижте целия разговор във видеото!

Честваме 111 години от Независимостта на България

Честваме 111 години от Независимостта на България

Днес честваме Деня на независимостта и по традиция Велико Търново е в центъра на събитията. За подготовката и празничния дух - вижте повече в прякото...