НОВИНИ

Проф. Пимпирев: Програмата на експедицията до Антарктида е доста амбициозна

В студиото на „Денят започва“ ръководителят на българската експедиция до Антарктида проф. Христо Пимпирев заяви, че програмата на 26-ата експедиция на страната ни до ледения континент е много амбициозна, като ще включва постоянното участие на 9 чужди учени, редом до 17-е български. Той с гордост заяви, че българската полярна станция е станала научен център на Антарктида, като в него са взимали участие учени от развити страни като САЩ и Южна Корея, както и всички европейски страни. В ефира на БНТ проф. Пимпирев отправи покана към държавниците да посетят полярната експедиция.

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 08.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Проф. Пимпирев заяви, че за него и българските учени е гордост да приемат националния флаг от президента, защото експедицията е национална.

проф. Христо Пимпирев: От 93-а година, откакто Президентът Желев ни връчи националния флаг, получаваме флага, защото това е национална експедиция и за нас е чест. Това ни дава самочувствие и отговорност, че го правим за България. Програмата ни е доста амбициозна.

Акцент в научните проучвания тази година ще бъдат климатичните промени, като ще има активно участие на чужди учени, с което българската полярна станция отново ще стане интернационанелен научен център. Полярният изследовател допълни, че ще се изследва влиянието на глобалното затопляне и промените в климата, които в момента протичат сравнително бързо от тези в миналото.

;

Проф. Пимпирев отбеляза, че във финансово отношение българската експедиция е най-бедната, но подчерта, че от миналата година научният екип има известна стабилност, тъй като сега е подписана петгодишна полярна програма.

Проф. Пимпирев припомни, че е традиция на всички държави с бази в Антарктида да бъдат посещавани от висши държавници и използва ефира на БНТ да отправи покана към българските управленци да посетят българските учени.

Първата част от екипа заминава на 15 ноември, за да подготви станцията, а научният екип ще го последва на 13 декември.

Професорът използва възможността да отбележи, че проучванията се осъществяват с безценната помощ на логистици и инженери, без чията помощ осъществяването на всяка една експедиция е невъзможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бил де Блазио спечели втори мандат като кмет на Ню Йорк
Бил де Блазио спечели втори мандат като кмет на Ню Йорк
БЛС: Парите за доболнична помощ са недостатъчни
БЛС: Парите за доболнична помощ са недостатъчни