Съветът за сигурност се събира при закрити врата по турската офанзива в Северна Сирия. Заседанието е по искане на Франция, Великобритания, Германия, Полша и Белгия. По-рано Париж, Берлин и Лондон обявиха, че подготвят общо изявление, което осъжда действията на Анкара. Еврокомисията призова за прекратяване на операцията и предупреди Турция да не чака пари за зона за сигурност. Италия заяви, че офанзивата дестабилизира района, Холандия привика турския покланик. НАТО призова Анкара към сдържаност и да не компрометира постигнатите успехи срещу Ислямска държава. За "По света и у нас" случващото се в Сирия коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

Как си обяснявате последните действия на Тръмп и Ердоган по темата Сирия и защо точно сега?

"Става въпрос за чисто вътрешнополитически мотиви - както за президента Тръмп, който много уверено гледа към своето преизбиране догодина, така и към турския държавен глава - Ердоган, на когото беше отнета темата сирийски бежанци, бидейки победен в най-големите градове, най-вече Истанбул. Така че той иска да си вземе тази тема, за да може през 2023 година да каже "Аз съм човекът, който предвижва темата със сирийските бежанци", с оглед на своето преизбиране след около три години.

Вчера сирийските кюрди предупредиха, че след изтеглянето на американците, са готови да се обърнат към Дамаск и Башар Асад или Москва за защита от атаките на Ердоган - какво би означавал такъв обрат в подкрепата за кюрдите за бъдещето на района ?

"Нека кажем, че това е по-скоро дипломатически и политически инструмент, който използват кюрдите. Да припомня, че повече от 2 години кюрдите преговарят с Дамаск. Така че това е част от голямата дипломатико-политическа игра, в която активни участници са всички големи фактори - Съединените щати, Русия, Турция, Иран"
Турция стартира операцията в Северна Сирия

Турция стартира операцията в Северна Сирия

Турция започна военна офанзива в Северна Сирия. Самолети са нанесли удари в райони, контролирани от Кюрдските военни подразделения. "Целта ни е да уни...