В Световния ден на донорството България беше поставена на последно място по извършени трансплантации от всички европейски държави. В същото време над 1000 души чакат за трансплантация, за да получат нов шанс за живот.

Вижте повече по темата от прякото включване в Сутрешния блок на БНТ на Бояна Черганова, която разговаря по темата с проф. д-р Никола Владов от ВМА.

Според проф. д-р Владов Денят на донорството е важен, защото се отдава почит към всички донори, които по думите му са извършили високохуманен акт. В клиниката, в която работи, донорите са увековечени на "дървото на живота". Проф. Владов заяви, че въпреки че страната ни изостава от другите европейски държави, "дървото на живота" продължава да нараства.

Той обясни още, че продължават да се търсят начини, за да се увеличат донорите в страната, като се преминава към живи донори, кръстосано донорство, домино трансплантации и др. Самият процес по донорство изисква много работа, като се очаква в страната програмата за донорството да стартира скоро. Чрез нея се ще се увеличат донорите и ще се насърчи процеса.

Според проф. д-р Владов пробойните в системата е подготовката и организацията на донорския процес. По думите му в страната има достатъчно добри специалисти. При всеки старт на донорски програми има известно забавяне, но Владов успокои, че е нормално и подобно забавяне при стартирането на програмите има и в други държави. Според него България ще се изкачи в класацията, след като заработи програмата за насърчаване на донорите.

Днес ще бъдат добавени нови листенца към "дървото на живота", като ще се извърши церемония, която да почете всички, които са дарили орган и са спасили човешки живот.