НОВИНИ

Проф.Чуков: И Балканите, и Израел търсят бонуси след срещата в България

Какви са политическите послания след срещата между лидерите на Балканите и израелския премиер Бенямин Нетаняху, която беше проведена в Евксиноград с домакин българския министър председател Бойко Борисов - темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментира проф. Владимир Чуков.

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 05.11.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Изключително интересна среща, впечатляваща в този формат. В това събитие има три важни етапа - първията е срещата на Борисов с Нетаняху, после регионална среща на Балканските държави и срещата във формат 4+1, обясни проф. Чуков.

Проф. Владимир Чуков: Голямата среща беше обоснована от мотиви, които и двете страни имаха да търсят. Желанието на Нетаняху е ЕС да промени мнението си за Израел и такава възможност беше предоставена от българския премиер. Обратното - лидерите от Балканите търсят да излязат от своята периферна ситуация. Очевидно, всеки търси бонус от отсрещната страна.

Проф. Чуков коментира и енергетиката като изключително важен аспект от темите на разговор по време на срещата.

При изграждането на интерконекторите, Гърция е ключовата държава, която би могла да продължи газовата връзка на Запад, до Италия, категоричен е проф. Чуков.

Има какво да вземем от експертизата на Израел и нейната борба с тероризма, можем да ползваме много силно израелския опит и взаимно да се допълваме, допълни той.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В месеца на мустаците: Безплатни урологични прегледи за мъже в Русе
В месеца на мустаците: Безплатни урологични прегледи за мъже в Русе
12 кандидати за наследници на Меркел в партията
12 кандидати за наследници на Меркел в партията