НОВИНИ

Професионалистите по здравни грижи обмислят ефективни протести

Професионалистите по здравни грижи излязоха на втори национален протест. Те настояват за по-високи заплати и промени в Закона за съсловните организации. Ако това не се случи, обмислят ефективни протести. До недоволството се стигна въпреки уверенията на здравния министър, че голяма част от 30-те милиона лева, които кабинетът отпусна извънредно на областни и общински болници ще отидат за увеличение на възнагражденията.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Екип на "По света и у нас"
18:03, 21.03.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

20 дни не стигнаха, за да се разберат протестиращи и управляващи. Точно в 15 часа медицински работници от цялата страна поискаха промяна. В София те разпънаха палатка пред здравното министерство и блокираха площад "Света Неделя" и бул. "Тодор Александров".

Вяра Врагова: Какво направиха за 20 дни, защо не седнаха да видят, има работещи модели в Европа, в света.
Мая Илиева - организатор на протеста: Смятам да преминем към ефективни стачка, такава е идеята и на повечето колеги от страната. Ще спрем да работим - в началото по едни час, след това ще увеличаваме времето и така докато ни чуят.

В Пловдив протестиращите се събраха пред сградата на общината.

Радосвета Петрова, медицинска сестра: Четири лева нощен труд. Аз не съм се прибирала от снощи вкъщи. Нормално ли е да занеса днес четири лева вкъщи и да кажа: това е. Те не могат да ми покрият разходите и пътя до там. Даже до тук съм вървяла пеш.
;

В Кюстендил към здравните работници се присъедини омбудсманът Мая Манолова.

Мая Манолова - национален омбудсман: Аз ще стоя с тях, докато бъдат осъществени техните искания. Те имат и други цели, други искания, които няма как да се случат в близките месеци.

Между 560 и 770 лева е заплатата на сестрите във Варна.

- Навсякъде по света една медицинска сестра се грижи за един пациент в кардиореанимация. Аз се грижа за трима до четирима.

Медицинските сестри оспориха данните от анализа на здравното министерство за заплатите в държавните и общинските болници. Вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че до три седмици ще има ясна методика за формирането на работната заплата. Протестите ще продължат до приемането ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов в Брюксел: Изпълнителната комисия в ГЕРБ ще обсъжда имотните сделки
Борисов в Брюксел: Изпълнителната комисия в ГЕРБ ще обсъжда имотните сделки
Петър Хубчев: Не съм доволен от физическото състояние, можем и с тези футболисти
Петър Хубчев: Не съм доволен от физическото състояние, можем и с тези футболисти