НОВИНИ

МОН по случая с ТУЕС: Професионални гимназии към университети ще има

Протести на учители и ученици няма да има, защото Министерството на образованието и родителите се разбраха. Професионални гимназии към университети ще съществуват, но със засилена отговорност на ректорите на висшите училища.Родителите от Обществения съвет на Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет се срещнаха с ръководството на Министерството на образованието.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:17, 28.03.2018
Чете се за: 00:29 мин.
Още

Oт училището не са съгласни с намерението на министерството учителите вече да бъдат на трудов договор към Регионалното управление по образованието, а не към Техническия университет, както досега.

Директорът и учителите ще се назначават от ректора на Техническия университет, а не от началника на Районното управление по образованието. Но предстоят промени в Закона за висшето образование, които трябва да засилят отговорността на ректорите във висшите училища, които искат да бъдат ръководители на директори на училища.

Тези промени трябва да бъдат готови до 30 юни. Проблемът е, че от образователното министерство смятат, че висшите училища имат много голяма автономия и голямо самоуправление и понякога ректорите не са съгласни с това, което мисли министърът, а той е отговорен за такива училища като ТУЕС.

И двете страни казаха, че проблемът е бил по-скоро в лоша комуникация и че моделът ТУЕС трябва да се разраства и в други училища.

Вижте прякото включване на Елиана Димитрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роботи преподават чужди езици и математика във Финландия
Роботи преподават чужди езици и математика във Финландия
Черна гора също ще изгони руски дипломати
Черна гора също ще изгони руски дипломати