НОВИНИ

Павел Герджиков спечели Националната награда за музика „Aкад. Марин Големинов”

Професор Павел Герджиков е тазгодишният носител на Националната награда за принос в музикалното изкуство „Акад. Марин Големинов”. Отличието - статуетка, грамота и парична награда, Герджиков получи в Художествената галерия в Кюстендил от кмета на общината Петър Паунов.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ангелина Дочева
11:00, 29.09.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Националната награда е учредена през миналата година от Музикално сдружение „Марин Големинов“ и се присъжда на музикант или състав, оставили трайна следа в музикалния годишен сезон, както и за популяризирането на творби на родения в Кюстендил композитор Марин Големинов. Оперният певец и преподавател в Националната музикална академия проф. Павел Герджиков е изпял почти всички произведения на именития български композитор. Бил е и негов ученик през далечната 1956 г.

Проф.Павел Герджиков – педагог в Националната музикална академия:
„Големинов е човек, който е изиграл огромна роля в моето музикално развитие, и сега след толкова години идва и ред на такава награда, която ме вълнува и която ме прави щастлив”.

По време на церемонията бе връчена и съпътстваща специална награда „Златен квартет“ . Тя бе присъдена на „София квартет“. Културното събитие продължи с концерт „От Хайдн до Големинов“, посветен на 109-ата годишнина от рождението на Марин Големинов и Деня на музиката 1-ви октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Продължава издирването на извършителите на въоръжения грабеж в Овча купел
​Продължава издирването на извършителите на въоръжения грабеж в "Овча купел"
Депутатите заседаваха 17 минути
Депутатите заседаваха 17 минути