НОВИНИ

Прогноза: ЕНП и европейските социалисти ще загубят места в Европарламента

Двете най-големи европейски партии - Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, ще загубят част от местата си в следващия Европарламент. Това показват първите прогнозни данни за евроизборите, представени днес в Брюксел. Заради Брекзит новият парламент ще разполага със 705 места вместо досегашните 751. Според прогнозите на Европарламента от българските партии се очертава тези, които членуват в ЕНП, отново да имат най-много депутати, следвани от БСП и ДПС.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:23, 18.02.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Европейската народна партия губи три процента подкрепа, а европейските социалисти - шест процента. Това показват прогнозните данни на Европейския парламент. Така двете най-големи политически семейства ще имат по-малко от половината от гласовете в новия Европарламент.

Третата политическа сила в Европа - партията на европейските либерали отчита малък ръст в сравнение със сегашните си резултати.

Местата в новия Европарламент ще бъдат намалени заради напускането на Великобритания. За България обаче това няма да означава промяна.

;

Страната ни ще запази 17-те места, които има и в момента. Според прогнозата на ЕП те ще бъдат разпределени между четири формации - 8 места ще имат десните партии, които членуват в ЕНП, 6 - БСП, които са част от групата на Социалистите и демократите, двама - депутатите от ДПС, които са част от АЛДЕ и още едно място - друга политическа формация.

Европейските избори ще се проведат във всички държави членки от 23 до 26 май тази година. От Европарламента засега не се наемат да прогнозират каква ще е избирателната активност. В България тя е традиционна ниска.

За април е насрочен дебатът между водещите кандидати на партиите за председател на Еврокомисията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 25-годишен мъж за четворното убийство в Нови Искър
Задържаха 25-годишен мъж за четворното убийство в Нови Искър
40 души, сред които и лекари, бяха задържани за измами с ТЕЛК-ове
40 души, сред които и лекари, бяха задържани за измами с ТЕЛК-ове