НОВИНИ

Прогноза: С около 15% ще поскъпне хлебната пшеница от есента

С близо 15% ще поскъпне пшеницата от есента, прогнозират от Софийската стокова борса. Причините са слабата реколта у нас заради дъждовете и по-ниските добиви в световен мащаб. Хлебопроизводители очакват повишение и на цената на хляба.

Николай Минков
от Николай Минков
17:43, 06.08.2018 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

През август миналата година стартовата цена на хлебната пшеница е била 290 лв. на тон , а през тази година тя е между 320 и 340 или с марш от 15%.В момента сделки с пшеница на Софийската стокова борса няма, тъй като купувачите не са съгласни с предлаганата от продавачите цена.Най-силният фактор, който влияе върху цената на пшеницата и у нас, са повишените котировки на световните пазари, предимно в САЩ, Франция и Германия, коментират от Софийската стокова борса.


Васил Симов - главен изп. директор на Софийската стокова борса: Виждаме един ръст в рамките на около 15, дори 20% по-високи цени през тази година, което се дължи най-вече на по-слабата реколта в световен мащаб от около 720 млн. тона, а предишната година беше над 760 млн. тона. Едни числа, които не говорят много на широката публика, но е ясна тенденцията, че количеството пшеница ще бъде по-малко през тази година и това ще доведе до ръст в цената на хлебната пшеница.
Заради лошото време у нас тази година се очаква по-слаба реколта в сравнение с миналата - с около 700 000 тона пшеница по-малко.С до 30% по-нисък добив заради дъждовете очакват в Североизточна България.

Иван Караиванов - член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите: Има райони, в които има много ниски добиви. Там се жънеше по 300 кг. Лошото е, че хлебната пшеница, която я свариха дъждовете, покълна и тя развали своето качество.
Според хлебопроизводители, поскъпването на хляба е неизбежно.

Филип Хайвазиян - хлебопроизводител: Увеличението е неминуемо, като добавим и растящите цени на тока и газта. Към края на август, началото на септември, може би в рамките на едни 5-10% ще има актуализиране на цените.
С колко реално ще се повиши цената на хлебното зърно през тази година, ще определи борсовата търговия. Първите сделки с хлебна пшеница ще започнат през септември.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още не са готови пробите за африканска чума по свинете от Шабла
Още не са готови пробите за африканска чума по свинете от Шабла
Пожари и жеги обхванаха цяла Европа
Пожари и жеги обхванаха цяла Европа