НОВИНИ

Програмистите отговориха на идеята за допълнителния данък, лансирана във вестник

Допълнителен данък от 1000 лева върху работата на компютърните специалисти, защото взимат големи заплати, а не произвеждат нищо и специален данък за чуждите фирми, които ги наемат. Тази идея, лансирана в статия във вестник "Дума'', предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи. От Асоциацията на софтуерните компании коментираха за "По света и у нас", че възприемат това като шега. Според тях индустрията трябва да бъде оставена да се развива и така чрез добавената стойност да се увеличава данъчният приход.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:40, 15.02.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В статията във вестник "Дума", подписана от Танчо Гаргов, се казва, че в България работят около 40 000 компютърни специалисти със средна заплата около 4000 лева. Според автора, те работели предимно за западни фирми и генерирали компютърни програми, които не били реално потребима стока. Казва, че никой не се е научил да яде компютърни програми и предлага въвеждането на специални данъци за програмисти и за чуждите фирми, които ползват този кадрови ресурс. Предлага и връщане на прогресивните дънъци и данък от 1000 лева отгоре за програмистите. Така щели да се получат 40 млн. допълнително за хазната.

На статията реагира вицепремиерът Томислав Дончев, който написа с ирония, че предложението трябва да се включи във "Визия за България" на БСП. Компютърните специалисти също реагираха.

Филип Мутафис, Българска асоциация на софтуерните компании: Първо мислехме, че това е фарс, но мислим че програмистите, ИТ индустрията в момента генерират по 24 000 лева на работно място данъчни и осигурителни приходи и е важно тази индустрия да се развие и да се увеличи данъчният приход от развитието на тази индустрия с добавена стойност, а не чрез увеличаване на тежестта върху всеки един индивид.

Филип Мутафис казва още, че през следващите пет години ще се удвои данъчният принос към хазната - от 750 млн. лева до 1 млд. и 400 млн. лева.

Филип Мутафис: А пък това, че не произвежда нищо, това мисля, че е по-скоро шега. Ако не произвеждаше нищо, никой нямаше да го купува.

Иначе истинските числа, според асоциацията, са следните - над 30 000 са заетите в бранша и получават средно около 3000 лева. Според Асоциацията има обаче по-важни проблеми в момента. Препоръката на МВФ за увеличаване на максималния осигурителен праг ще "удари" по-голямата част от заетите в бранша и ще създаде непредвидимост, от която големите инвеститори бягат. И най-важното - крайно необходими са младежи, които да станат програмисти и да запълнят многото свободни места в момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родни звезди разказват спомените си в памет на Ирина Чмихова
Родни звезди разказват спомените си в памет на Ирина Чмихова
Пристига корабът, който ще изнесе 54 контейнера италиански боклук от Варна
Пристига корабът, който ще изнесе 54 контейнера италиански боклук от Варна