НОВИНИ

Програмите за обмен на игли и спринцовки сред наркозависимите не работят

Броят на новозаболелите от СПИН в Европа достигна най-високото си ниво, обявиха от Световната здравна организация. В България темповете на разпространение не се променят, но у нас има друг проблем. От няколко месеца програмите за обмен на игли и спринцовки сред наркозависимите не работят. Защо - отговоря от Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:31, 30.11.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Двама полицаи стоят зад камерата ни, за да я задържат. Но ни дават все пак няколко минути.

М. Ч. - Какво искат полицаите от теб?
Надя - Ами той един Делчо .. ами аз не трябваше да влизам с него бе, не трябваше
М. Ч. - Нещо сте откраднали от църквата?
Надя - ..Той беше много абстинентен и отиде и отви ... аз откъде да знам, бях много друсана с хапчета.

За първи път се случва посегателство в храма. Въпреки че е насред сборище на наркомани. Следите им личат навсякъде

Надето - Госпожо, ела да видиш тук ...

Евгени Генчев - фондация "Инициатива за здраве" - След като се инжектират, не смеят да ги държат в себе си. Ако ги хванат полицаите и намерят в тях игли и спринцовки, ще имат проблеми - независимо от това дали са чисти или мръсни

Програмата за обмен на игли и спринцовки, чиято основна задача е да спре разпространението на СПИН и хепатит от няколко месеца не работи. След 14 години работа в България, глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария реши, че вече сме достатъчно стабилни, за да се справяме и сами. Но преди да се оттегли съвсем, ще направи още нещо - ще ни помогне да изградим устойчив отговор срещу СПИН и туберкулоза по модела на Швейцария.

1992-ра година, Берн. Хиляди стават жертва на зависимостта към наркотиците. Кадрите са от Кохер парк, който става нарицателно на хероиновия ад. В който хиляди млади хора се инжектират, забелват очи, лежат надрусани по земята с огромни, инфектирани рани по ръцете, някои предозирали и умрели. Градът пропищява от кражби и престъпления, проституцията расте, разпространението на СПИН и Хепатит излиза извън обществото им. И никакви мерки и гонения на полицията не помагали.

Якоб Хубер - зам директор на НПО "Контакт"- Така моята организация "Контакт" реши и каза - добре ето ви място, където можете да употребявате наркотици, но под наблюдението и контрола на медицински служители. И това беше революционно решение.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжени мъже ограбиха офис на застрахователна компания в Младост
Въоръжени мъже ограбиха офис на застрахователна компания в Младост
Гала-спектакъл на „Турандот” на сцената на Доходното здание в Русе
Гала-спектакъл на „Турандот” на сцената на Доходното здание в Русе